Zeolitlere emdirilen kimyasal maddelerin ve Cu+2 katkılandırılmış glisinin EPR spektroskopisi ile incelenmesi
EPR investigation of some chemicals absorpted zeolites and of Cu+2 doped glycine
  1. Tez No: 67301
  2. Yazar: CEM CÜNEYT ERSANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP TAPRAMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Epr, zeolit, glisin, geçiş metalleri ve emici(madde), Epr, zeolite, glycine, translation metals and absorbent
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
IV ÖZET Bu çalışma başlıca üç kısımdan oluşmuştur. Birinci kısımda, başka zeolitlerde paramanyetik merkezler oluşturan NH3, HC1, H2S ve CO2 gazlarının clinoptilolit zeolitine emdirilmesi incelendi. Fakat paramanyetik özellik görülemediğinden EPR incelemesi yapılamadı. Çalışmanın ikinci kısmında, zeolitlere Mn+2, V+4, nitroksit radikali, Cu+2, adsorblatılarak, katı ve sıvı hal reaksiyonu ile katyonik pozisyonlara iyon yerleştirilerek EPR ile incelendi. Bu çalışmalarda Z15, bentonit, clinoptilolit, sepiolit, filipsit, sentetik type 3 A, 4 A, 5 A ve 13X zeolitleri kullanılmıştır. Bunlardan clinoptilolit, Z15 ve sentetik type 4A zeolitlerinde nitroksit radikali tek çizgi vermektedir. Bunun nedeni, elektronun oksijen üzerine kayması dır. Çalışmanın son kısmında ise Cu+2 katkılandırılmış Glisinin EPR ile incelenmesi yapıldı. Oda sıcaklığında, manyetik alan kristalin ab düzleminde c ekseni etrafında döndürüldüğünde Cu+2 iyonlarına ait tek site, fakat a (magnetik alan be düzleminde) ve b (magnetik alan ac düzleminde) ekseninde döndürüldüğünde iki site gözlendi. Esas eksen değerleri birinci site için, giz =2,0747, Aiz=72 ve ikinci site için giz =2,0761, Aiz=73 olarak bulundu. Spektrumun çözümlenmesinde bu tür karmaşık spektrumların çözümlenmesi için geliştirilmiş bir program kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT In the first part of this work Industrial gases and wastes NH3, HC1, H2S and C02 were adsorbed to the natural zeolite clinoptilolite. But no paramagnetic species is observed in this zeolite, though the same gases forms paramagnetic centers in some other zeolites. In the second part, transition metal ions, Mn2+, Cu2+ and V4+ are introduced into the zeolites to see where they resides. In addition, in order to see the dynamics of the cation sites of the zeolites, nitroxide radicals are introduced in to the zeolites, and it is observed that some zeolites unusually changes the electronic distribution of the nitroxide radical. In the third part, Cu2+ metal ion was doped into Glycine and the EPR parameters of the complex were measured In order to resolve this sort of sophisticated spectra, a computer program was developed.