Doğrudan yabancı yatırım, ekonomik büyüme ve çevresel kirlilik ilişkisi: OECD ülkeleri örneği
The relationship between foreign direct investment, economic growth and enviromental pollution: The case of OECD countries
- Tez No: 795977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Kirlilik, Doğrudan Yabancı Yatırım, Ekonomik Büyüme, Enerji Tüketimi, Seçilmiş Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, Enviromental Pollution, Foreign Direct Investment, Economic Growth, Energy Consumption, Selected OECD Countries
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Son yıllarda çevresel sorunların artması ile ülkeler, bu sorunlara sürdürülebilir çevre açısından çözüm odaklı politikalar sunma yoluna girmişlerdir. Bu çalışmada, seçilmiş OECD ülkeleri (Avusturya, Avusturalya, Belçika, Şili, Kolombiya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri) üzerine 1990-2018 dönemi yıllık verileri ile doğrudan yabancı yatırım, ekonomik büyüme ve enerji tüketimi değişkenlerinin, CO2 emisyonu üzerindeki kısa ve uzun dönemli etkisi araştırılmaktadır. Elde edilen bulgularda, LLC Panel Birim Kök Testi, serilerin farklı seviyede durağan olduklarını göstermektedir. Öte yandan, değişkenler arasındaki ilişkinin analizinde kullanılan Panel ARDL yöntemi- PMG uzun dönem sonuçları, doğrudan yabancı yatırım, ekonomik büyüme ve enerji tüketimindeki artışların CO2 emisyonunu artırdığını orta-ya koymaktadır. Kısa dönemde ise, kişi başına düşen milli gelir ve enerji tüketiminde-ki artışların CO2 emisyonunu artırdığı sonucuna ulaşmaktayız. Son olarak, Dumitrescu ve Hurlin (2012) Panel Nedensellik Testi sonucunda, enerji tüketimi ile CO2 emisyonu arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunurken; doğrudan yabancı yatırımdan CO2 emisyonuna ve doğrudan yabancı yatırımdan, kişi başı milli gelire tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, with the increase in environmental problems, countries have started to offer solution-oriented policies to these problems in terms of sustainable environment. In this study, the short-term and long-term impact of foreign direct in-vestment, economic growth and energy consumption variables on CO2 emissions in-vestigated for selected OECD countries (Austria, Australia, Belgium, Chile, Colombia, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Japan, Republic of Korea, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, United Kingdom, United States) using annual data for the period 1990-2018. LLC Panel Unit Root Test result shows that the series are stationary at different levels. Furthermore, according to the long-term results of the Panel ARDL an increase in for-eign direct investment, economic growth and energy consumption lead to an increase in CO2 emissions. In the short-term, GDP per capita and energy consumption lead to an increase in CO2 emissions. Finally, as a result of the Dumitrescu and Hurlin (2012) Panel Causality Test, bidirectional causality relationship was detected between energy consumption and CO2 emissions; one-way causality relationship was found from for-eign direct investment to CO2 emissions and from foreign direct investment to GDP per capita.