Okul öncesi etkinlik kitabında yer alan müzik etkinliklerinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Examination of music activities in the pre-school activity book according to teacher's opinions
  1. Tez No: 673042
  2. Yazar: EBRU CEREN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL KARAGÖZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM YURTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Etkinlikleri, Okul Öncesi Programı, Öğretmen Görüşleri, Music Activities, Preschool Program, Teacher Opinions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, okul öncesi etkinlik programında müzik etkinliklerine ne derecede yer verildiğinin belirlenmesi ve bu etkinliklerin öğrencilerin müziksel beceri ve yaratıcılıklarına etkisinin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış formlar aracılığıyla programda yer alan müzik etkinliklerinin öğrenciler üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla 15 okul öncesi öğretmeninin görüşlerine başvurulmuştur. Ulaşılan veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Öğretmen görüşleri doğrultusunda okul öncesi öğretmenleri tarafından en çok tercih edilen etkinlikler ve bu etkinliklerin geliştirdiği becerilere ilişkin verilere ulaşılmıştır. Araştırmada, 2019-2020 eğitim-öğretim senesi Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanmış olan“Okul Öncesi Etkinlik Kitabı”incelenerek müzik etkinlikleri belirlenmiş ve programda yer alan 23 şarkı; tonal yapıları, ölçü rakamları, karar sesleri, ses aralıkları ve metronom hızları açısından betimlenmesi amacıyla Danacı (2018) tarafından oluşturulan şarkı değerlendirme formu kullanılarak şarkıların analizleri yapılmıştır. Şarkılar müziksel özellikleri açısından tablo ve grafiklerle incelenmiştir. İncelenen toplam 23 şarkıdan 22'sinin“Tonal”yapıda, 1 şarkının ise“Makamsal”yapıda olduğuna ulaşılmıştır. Etkinlik kitabındaki şarkıların en fazla“7”ses aralığında olduğu ve şarkıların en çok“Andante”metronom hızında olduğuna ulaşılmıştır. Ulaşılan veriler değerlendirilerek sunulup yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been prepared in order to determine the extent to which musical activities are included in the preschool activity program and to examine the effects of these activities on students' musical skills and creativity. A descriptive survey model was used in the study. The opinions of 15 preschool teachers were consulted in order to determine the effect of the music activities in the program on the students through the semi-structured forms prepared by the researcher. The obtained data were analyzed by content analysis method. In line with the opinions of the teachers, the data on the activities most preferred by the preschool teachers and the skills developed by these activities were obtained. In the research, music activities were determined by examining the“Preschool Activity Book”prepared by the Ministry of National Education for the 2019-2020 academic year, and 23 songs in the program; The songs were analyzed using the song evaluation form created by Danacı (2018) in order to describe them in terms of tonal structures, measure numbers, decision sounds, pitches and metronome speeds. The songs were examined in terms of their musical characteristics with tables and graphics. It was found that 22 out of 23 songs in total were in“Tonal”structure and 1 song was in“Makamsal”structure. It has been found that the songs in the activity book are in the“7”sound range at most and the songs are at the“Andante”metronome speed. The obtained data were evaluated, presented and interpreted. Various suggestions were made in line with the results obtained.