Learner autonomy: Comparing instructors' and students' views in the higher education efl context
İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği hazırlık sınıflarında öğrenci ve öğretmen görüşlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 673097
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYHUN KARABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen özerkliği, Karma yöntem, Öğretim görevlilerinin görüşü, öğrencilerin görüşü, İngilizcenin yabancı dil olarak öğretilmesi, Learner autonomy, Mixed method, Instructors' opinions, Learners' opinions, EFL context
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma, öğrenen özerkliğinin genel noktalarını göz önünde bulundurarak, İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği yükseköğretim kurumlarında hem öğrencilerin hem de öğretim görevlilerinin öğrenen özerkliği hakkındaki görüşlerini incelemiştir. Bu araştırmanın temel amacı, öğretim görevlileri ve öğrencilerin öğrenen özerkliği hakkındaki görüşlerinde herhangi bir benzerlik olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Ayrıca, söz konusu araştırma, katılımcıların öğrenen özerkliği hakkındaki görüşlerinin cinsiyet, çalıştığı ya da okuduğu okul türü, mezun olduğu ya da okuduğu bölüm ve öğretim görevlilerinin tecrübe yılı gibi değişkenlere göre değişiklik gösterip göstermediğini bulmayı amaçlamıştır. Toplamda Ankara'da yer alan 5 farklı üniversiteden(3 özel, 2 devlet), 514 (405 öğrenci, 109 öğretim görevlisi) katılımcı araştırmada yer almıştır. Veriler hem Camilleri (1997)'nin geliştirdiği bir anket kullanılarak hem de görüşme yoluyla toplanmıştır. Görüşmelere toplamda 25 kişi katılmıştır. Nicel veriler SPSS 22 kullanılarak incelenirken, nitel veriler için kodlama yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma göstermiştir ki hem öğrenciler hem de öğretim görevlileri sınıflarında daha fazla öğrenen özerkliği istemektedir. Öğrenciler daha fazla sorumluluk almak isterken, öğretim görevlileri de benzer şekilde sorumluluklarını paylaşmak istediklerini belirtmiştir. Çalışma cinsiyet ve okul türü değişkenlerinin öğrenen özerkliğine bir etkisi olmadığını saptamıştır. Fakat öğrencilerin okuduğu bölüm ve öğretim görevlilerinin tecrübe yıllarının öğrenen özerkliği ile ilgili düşüncelerinde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates both learners' and instructors' opinions in higher education in the EFL context in Ankara by considering the general outlines of learner autonomy. The essential aim of this study to reveal instructors' and learners' views about learner autonomy and see if there are any similarities between their opinions on learner autonomy. This study also aims to determine if participants' learner autonomy thoughts differ regarding gender, school type, departments and instructors' experience. Total 514 participants (405 learners, 109 instructors) from preparation schools in 5 different universities (3 foundations, 2 state) in Ankara took part in the study. The data collected both by a questionnaire developed by Camilleri (1997) and via constructed interviews. There were total 25 participants who were volunteers for the interview sessions. The quantitative data were analysed by SPSS 22, while for qualitative data, coding was preferred. The study has displayed that both instructors and learners demand more learner autonomy in their classes. Learners want to take more responsibility; similarly, instructors want to share their responsibilities with the learners. Furthermore, the study presents that there is not a meaningful difference between genders and school types of the participants. However, instructors' opinions on learner autonomy change according to their experience. Likewise, learners' views about learner autonomy show difference regarding the departments where they study.