The relationship between EFL students' vocabulary learning strategies and their level of learner autonomy
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin kelime öğrenme stratejileri ve öğrenen özerkliği seviyeleri arasındaki ilişki
- Tez No: 770999
- Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Özerkliği, Kelime Öğrenme Stratejileri, İngilizce'yi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Öğrenciler, Learner Autonomy, Vocabulary Learning Strategies, EFL Students
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Alanda öğrenen özerkliği ve kelime öğrenme stratejileri hakkında yapılmış çalışmalar mevcuttur, ancak özellikle İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin kelime performansları ile öğrenen özerklik düzeyleri arasındaki ilişki hakkında yapılmış çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Çalışmaların çoğu, sınıf dışında değil, yabancı dil sınıflarında öğrenci özerkliğini geliştirmeye odak yapmaktadır. Bu çalışma, öğrenen özerkliği ile öğrenenlerin kelime öğrenme stratejileri arasındaki ilişkiyi, eğitilmiş verilerle karşılaştırarak açıklamakta ve tartışmaktadır. Çalışmanın bulguları, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin kelime öğrenme stratejileri ve onların özerk öğrenenler olmaları ile nasıl bir ilişkisi olduğu hakkında bir geri bildirim vermektedir. Bu çalışmanın nitel ve nicel verileri analiz edildiğinde, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin özerklik seviyeleri ve kelime öğrenme stratejileri arasında zayıf olumlu ilişki bulunmuştur. Ayrıca bulgular öğrencilerin kelime öğrenme stratejilerini kullanım sıklıklarında cinsiyet, yaş ve İngilizce eğitim yılına göre ciddi bir farklılık olmadığını ve öğrencilerin özerk öğrenmeye istekli olduklarını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma ile elde edilen sonuçlar, dil öğretmenlerinin yabancı dil sınıflarında kelime öğreniminde özerk olmanın farkında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca bu çalışma, ikinci dilde daha iyi kelime öğrenimi için bir kılavuz niteliği taşıyabilme özelliğine sahiptir.
Özet (Çeviri)
There are studies on autonomy and vocabulary learning strategies in the field, but there are not many studies on the relationship between vocabulary performance and autonomy levels of Turkish students who learn English as a foreign language. Most of the studies focus on improving student autonomy in foreign language classes, not outside the classroom. This study describes and discusses the relationship between learning autonomy and the learning word learning strategies by comparing it to the trained data. The findings of the study give feedback on the vocabulary learning strategies of Turkish students who have learned English as foreign language and how they relate to being self-learners. When the qualitative and quantitative data of this study were analyzed, a weak positive relationship was found between the autonomy levels and vocabulary learning strategies of students who learned English as a foreign language. In addition, the findings revealed that the students' vocabulary learning strategies are not a significant difference in the frequency of use compared to gender, age and English education year, and students are willing to be autonomous learners. The results obtained by this study suggest that language teachers are aware of their autonomy in vocabulary learning in foreign language classes. In addition, this study is capable of carrying a guide for better vocabulary learning in the second language.