An investigation into the impact of technology on bilingual and monolingual language learners' motivation and language achievement
Teknolojinin iki dilli ve tek dilli dil öğrenenlerin motivasyonu ve dil başarısı üzerindeki etkisinin incelenmesi
- Tez No: 948670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji kullanımı, İki dillilik, Motivasyon, Dil başarısı, Integrating technology, Bilingualism, Motivation, Language achievement
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Eğitime dijital araçların entegrasyonu, geleneksel dil öğrenme yöntemlerini son zamanlarda dönüştürmüştür. Teknoloji, öğrenenlere çeşitli kaynaklara ve özgün materyallere erişim imkânı sunarak katılımı ve özerkliği teşvik ederken motivasyonu da artırmaktadır. Kişiselleştirilmiş dijital ortamlar ve etkileşimli platformlar, dil yeterliliği gelişimini destekleyen etkileyici deneyimler sağlamaktadır. Bu çalışma, teknolojinin iki dilli ve tek dilli İngilizce öğrenen öğrencilerin motivasyonu ve dil başarısı üzerindeki etkisini araştırmaktadır. 58 üçüncü sınıf öğrencisiyle yarı deneysel ve karma yöntemli bir tasarım uygulanmıştır. Deney grubundaki (DG) öğrenciler, sekiz hafta boyunca İngilizce derslerinin başında web tabanlı oyunlar, etkileşimli çalışma kâğıtları ve videolar gibi dijital araçları kullanmıştır. Bu süreçte kontrol grubundaki (KG) öğrenciler ise geleneksel yöntemlerle standart yabancı dil (İngilizce) müfredatını takip etmiştir. Nicel veriler, bir motivasyon ölçeği ve dil başarı testleri aracılığıyla toplanmıştır. Ayrıca, yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla öğrencilerin bu müdahale süreciyle ilgili algıları ve öğrenme çıktıları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma, iki dillilik etkisini değerlendirmek amacıyla iki dilli ve tek dilli öğrenciler arasında karşılaştırmalar da yapmıştır. Bulgular, müdahale sonrasında DG öğrencilerinin hem motivasyonlarında hem de dil başarılarında anlamlı bir artış olduğunu ortaya koymuştur. Ancak bu kazanımlar açısından iki dilli ve tek dilli öğrenciler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Nitel bulgular ise öğrencilerin deneyimlerine dair daha derinlemesine bilgiler sunmuş; teknolojinin dil öğreniminde kullanımının olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koymuştur. Genel olarak çalışma, teknolojinin öğrenci motivasyonu ve performansını artırmadaki kilit rolünü, öğrencilerin dil geçmişlerinden bağımsız olarak vurgulamakta ve modern dil eğitiminde teknolojinin önemini pekiştirmektedir
Özet (Çeviri)
The integration of digital tools into education has recently transformed traditional language learning methods. Technology offers learners access to diverse resources and authentic materials, fostering engagement and autonomy while enhancing motivation. Personalised digital environments and interactive platforms provide learners with immersive experiences that support language proficiency development. This study investigates the impact of technology on bilingual and monolingual English language learners' motivation and language achievement. A quasi-experimental, mixed-methods design was employed with 58 third-grade students. The experimental group (EG) used digital tools—including web-based games, interactive worksheets, and videos—at the beginning of English lessons for eight weeks. Meanwhile, the control group (CG) followed the standard EFL curriculum using traditional methods. Quantitative data were collected through a motivation scale and language achievement tests. Additionally, semi-structured interviews explored students' perceptions of the intervention and its effects on their learning outcomes. The study also examined the influence of bilingualism by comparing bilingual and monolingual learners. Findings revealed a significant improvement in both motivation and language achievement among students in the EG after the intervention. However, no significant differences were found between bilingual and monolingual learners in terms of these gains. Qualitative findings provided further insights into students' experiences, highlighting both the positive and negative aspects of using technology in language learning. Overall, the study underscores the pivotal role of technology in enhancing learner motivation and performance, regardless of learners' linguistic backgrounds, thereby reinforcing its importance in modern language education.