Aile mahkemelerinde görev yapan sosyal çalışmacıların evlilik ve aile kurumuna bakışları üzerine nitel bir araştırma
A qualitive research into the attitudes of the social workers employed in family courts towards the marriage and family union
  1. Tez No: 673161
  2. Yazar: TUĞBA YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER MİRAÇ YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Mahkemesi, sosyal çalışmacı, evlilik kurumu, aile kurumu, nitel araştırma, Family Court, social worker, conjugal union, the family union, qualitative research
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu araştırma, yaptıkları işin içeriği gereği sürekli olarak sağlıksız aile yapıları ile karşı karşıya kalan ve Aile Mahkemelerinde görev yapan sosyal çalışmacıların, çalışma sürecinde edindikleri deneyimlerin evlilik ve aile kurumuna yönelik bakış açılarına nasıl etki ettiğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma deseninin kullanıldığı bu araştırma kapsamında İstanbul iline bağlı adliyelerde en az bir yıldır görev yapan 24 sosyal çalışmacı ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Saha araştırmasından elde edilen bulgular temalandırılarak dört ana kategoriye ayrılmıştır. Verilerin tematik analizi MAXQDA 20 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda sosyal çalışmacıların evlilik ve aile kurumuna ilişkin algılarının şekillenmesinde Aile Mahkemelerinde çalışmalarının önemli bir belirleyici etken olduğu görülmüştür. Sosyal çalışmacıların meslek yaşantılarındaki tecrübelerinin evlilik ve aile hayatlarına birtakım olumlu veya olumsuz yansımalarının olduğu görülmekle birlikte olumsuz etkilerin evli sosyal çalışmacılara kıyasla bekar sosyal çalışmacılarda daha fazla olduğu dikkat çekmiştir. Araştırma sonuçlarıyla ilişkili olarak; öncelikle sosyal çalışmacılara, sonrasında ise; aile ve evlilik kurumunun sağlıklı bir yapıya kavuşması ve olumlu bir gidişat sergilemesi için bireylere, topluma ve devlete yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims at revealing how the professional experiences of the social workers employed in Family Courts, who often face with problematic family patterns due to the nature of their work, affect their attitude towards the marriage and family union. The qualitative research patterns were used in this study, and under the study, in-depth interviews were made with 24 social workers who have served at least for one year in the courthouses affiliated to Istanbul province. The findings obtained from the field survey were put under four main categories by themes. Thematic analysis of the data was performed by using MAXQDA 20 program. The study results have demonstrated that working in Family Courts is an important determining factor in formation of the marriage and family perceptions of the social workers. It is seen that the experiences of the social workers in their professional life have some positive and negative reflections on their marriage and family life. It is remarkable that the negative effects are observed more on the single social workers compared to the married social workers. Based on the results of the study, suggestions were made first to the social workers and then the individuals, community and state for ensuring that the family and conjugal union has a healthy pattern and makes positive progress.