The quest for the self: Existential crisis of the urban intellectual in the contemporary campus novel
Benliği arayış: Çağdaş kampüs romanında şehirli entelektüelin varoluşsal bunalımları
- Tez No: 673219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ATİLLA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kampüs Romanı, Varoluşçuluk, Entelektüelite, Malcolm Bradbury, David Lodge, Howard Jacobson, J.M. Coetzee, The Campus Novel, Existentialism, Intellectuality, Malcolm Bradbury, David Lodge, Howard Jacobson, J.M. Coetzee
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez çalışmasında Varoluşçu felsefenin ilkeleri kullanılarak çağdaş kampüs romanlarında metin ve karakter analizi yapılması amaçlanmıştır. Fransız filozof Jean Paul Sartre'ın Varoluşçuluk (1946) eserinde belirttiği üzere bir insanın varoluşu onun özünden önce gelir. Öyle ki, insan bu varoluşunu, toplumdaki yerini ve işlevini dış etmenler üzerinden anlamlandırır. Sartre'a göre, bu etmenler olmadan bireyin varoluşu onun özünü oluşturur. Toplumsal roller, edinimler ve yerleşik davranış kalıpları gibi dışa bağlı etkenlere karşı bireyin tepkisi ve izlediği yol ise bir birey için gerçek özü oluşturur. Bu bağlamda, bireyin öz ve gerçek öz arasında sıkışması varoluşsal krizlere yol açabilir. Batı edebiyatında özellikle 1950 sonrası yazılan romanlarda bireyin varoluşsal bunalımlarını farklı şekillerde yansıtan karakterlere rastlamak oldukça mümkündür. Bu tez çalışmasında incelenen metinler İngiliz kampüs romanı olarak adlandırılan roman türünden örneklerdir. Varoluşsal bunalım ve entelektüelite kavramları metinlerde yer alan çağdaş, şehirli entelektüellerden oluşan baş kişileri üzerinden incelenmektedir. Giriş, dört bölüm ve sonuç kısımlarından oluşan bu tez çalışmasının birinci bölümünde Kampüs romanı türünün ortaya çıkışı ve gelişimi ve Varoluşçuluk ile ilgili genel bilgiler verilmekte; kimlik, yaşamın anlamı, toplum ve akademik yaşam kavramları ile ilgili düşüncelere değinilmektedir. Entelektüel olma, entelektüellik gibi kavramların da tartışıldığı bu bölüm tezin teorik altyapısını oluşturmaktadır. Tezin ikinci ve üçüncü bölümleri türün en önemli isimleri olan Malcolm Bradbury ve David Lodge'ın eserlerine ayrılmıştır. Bu bölümlerde Bradbury'nin Stepping Westward (1965) ve The History Man (1975), Lodge'ın Changing Places: A Tale of Two Campuses (1975) ve Small World: An Academic Romance (1984) isimli eserleri incelenmektedir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise türe dair daha yeni örnekler vermiş diğer iki yazarın, Howard Jacobson'ın Coming from Behind (1983) ve J.M. Coetzee'nin Disgrace (1999) adlı eserleri ele alınmaktadır. Sonuç olarak, bu tez çalışması sözü geçen kampüs romanı örneklerinden ve baş kişilerinden yola çıkarak akademik dünyada, araştıran ve sorgulayan bireylerin Sartre gibi düşünürlerin fikirleri ışığında ne türden varoluşsal bunalımlar yaşadıklarını, birer entelektüel olarak kimlik, anlam ve amaç arayışlarını incelemekte ve akademik dünya ile dış dünya arasındaki bağlantılar üzerinden hareketle metinlerde karakter analizi yapmakta, daha önceleri genelde parodi ve komik unsurları üzerinden incelenen bu eserleri farklı bir pencereden okumaktadır. Kurgusal düzlemde yapılan bu inceleme günümüz akademik dünyasının mevcut durumuna da ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze texts and characters of the contemporary campus novels in the light of the principles of the philosophy of Existentialism. As Jean Paul Sartre, the French philosopher, has stated in his work, Existentialism (1946), the existence of a person comes before his essence. Still, a person interprets this existence, his place and function within a society through external factors. Without these factors, according to Sartre, the existence of an individual constitutes his essence. The reaction and the way of dealing with the external factors like social roles, acquisitions, behavioral patterns or codes of behaviors in certain situations, on the other hand, constitute the real essence for the individual. In this respect, when stuck between the essence and the real essence, a person is likely to experience existential crisis. It is mostly probable to come across fictional characters who reflect these crises in different ways in the novels written in the 1950s and onwards. The texts analyzed in this study are examples from the novel genre that is named as the Campus novel. The concepts of intellectual crisis and intellectuality are analyzed through the protagonists of these novels, who are contemporary and urban intellectuals. Consisting of an introduction, four chapters and a conclusion, in the first chapter of this study, the emergence and the development of the genre of the Campus novel and general information about Existentialism is provided, and prevalent notions on the concepts of identity, the meaning of life, society and academic life are introduced. This chapter, where also concepts like the intellectual and intellectuality are discussed, constitutes the theoretical basis of the dissertation. The second and the third chapters of the study are reserved for the works of the most important authors of the genre, Malcolm Bradbury and David Lodge. Bradbury's Stepping Westward (1965) and The History Man (1975), Lodge's Changing Places: A Tale of Two Campuses (1975) and Small World: An Academic Romance (1984) are analyzed in these chapters. In the fourth and the last chapter of the study, the novels of the two authors who had provided newer examples of the genre, Howard Jacobson's Coming from Behind (1983) and J.M. Coetzee's Disgrace (1999) are evaluated. To sum up, this dissertation, based on the aforementioned examples of the campus novels and their protagonists, examines, in the light of the ideas of philosophers like Sartre, the kinds of existential crises that these characters from the academic world experience. It analyzes their quests for identity, meaning and purpose as intellectuals, and analyzes these characters through the connections between the academic world and the outer world, rereading these works, which were generally read before with a focus on their parodical and comic elements. This analysis on the fictional level, also sheds light on the present situation of today's academic world.