Karadeniz'den yakalanan mezgit balıklarının (Merlangius merlangus cuxinus, nordmann, 1840) bazı ekto ve endo parazitleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 67322
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mezgit balığı, Merlangius merlangus euxinus, Karadeniz, ekto parazit, endo parazit, Whiting, Merlangius merlangus euxinus, Black Sea, exo parasites
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastalıklar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
III KARADENİZ'DEN YAKALANAN MEZGİT BALIKLARININ (Merlanghts merlangus euxmus Nordmann, 1840) BAZI EKTO VE ENDO PARAZİTLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Ekim 1995-Eylül 1996 tarihleri arasında yürütülen bu araştırmada, Karadeniz' de Sinop yöresinden yakalanan mezgit balıklan (Merkmghıs merkmgus euxmus Nordmann, 1840/, ekto ve endo parazitleri yönünden incelenmiştir. Balıklar, 12 ay süreyle aylık peryotlarda yakalanmış ve parazit yönünden incelenmek üzere Sinop Su ürünleri Fakültesi labaratuvarına getirilmiştir. Balıkların ağırlıkları, total boylan, cinsiyetleri ve yaşlan kaydedilmiştir. Solungaçlar, ağız boşluğu, karın boşluğu, mide, barsaklar, karaciğer ve pyloric caeca, ovaryumlar ve testisler rnakroskobik incelemeden sonra ışık ve stereo mikroskobunda paraziter yönden incelemeye tabi tutulmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda, Ciliophora phyhımuna ait Trichodina ganusundan Trichodina sp., Plamebnmmes phylumuna ait Oyrodactyhıs genusundan Gyrodactykts sp., ve Nemathehminthes phylumuna ait Thynnascaris genusundan Contracaecum oduncum (Rudoîphi, 1802) türleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV A RESEARCH ON SOME EXO AND ENDO PARASITES OF WHITINGS (Merlangius merkmgus euxmus Nordmann, 1840J WHICH WERE CAUGHT IN THE BLACK SEA ABSTRACT In the research 'which was carried out between October 1995-September 1996, whitings (Merlangius merkmgus euxmus Nordmann, 1840) caught in Sinop region in the Black Sea, were examined according to exo and endo parasites. The fishes were caught monthly for a total period of 12 month. Weight, total length, sex and age of the fishes has been recorded in the laboratory of die Fisheries Faculty of Sinop. The gills, mouth cavity, abdomen cavity, stomach, intestines, liver and pyloric caeca, ovariums and testis were examined macroscobicalry and afterwards parasiticalry by using light and stereo microscobe. According to the results, Trichodina sp. of the genus Trichodma from the phylum Citiophora, Gyrodactyius sp. of the genus Gyrodactyhis from the phylum Plamelmmmes and Contracaecum oduncum (Rudolphi, 1802) of the genus Thyrmascaris from öte phylum Nemathebnmthes was determined.