Doğu Karadeniz'deki Mezgit balığının (merlangius merlangus euxinus, nordmann, 1840) bazı biyolojik özellikleri ve küçük ölçekli balıkçılığı
In the eastern Black Sea, some biological characteristics and small Scale fishing of whiting fish (merlangius merlangus euxinus, nordmann, 1840)
  1. Tez No: 767041
  2. Yazar: FATİH GENÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTUĞ DALGIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Merlangius merlangus euxinus, Yaş, Büyüme, Üreme, Kondisyon faktörü, Ölüm Oranları, Merlangius merlangus euxinus, Age, Growth, Reproduction, Condition factor Mortality Rates
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Doğu Karadeniz sahillerinden Ekim 2020- Eylül 2021 tarihleri arasında toplamda 967 adet mezgit balığı (Merlangius merlangus euxinus) elde edildi. Bu balıkların yaş, büyüme, kondisyon faktörü, ölüm oranları gibi popülasyon özellikleri araştırılmıstır. Ayrıca, cinsi olgunluk boyu ile gonadosomatik indeks gibi bazı üreme özellikleri de çalışılmıştır. Çalışılan balıkların %53,36'sı dişi, %46,64'ü erkek olarak tespit edilmiştir. Boy aralığı dişilerde 7,60 cm'den 23,6 cm'e kadar ulaştığı, erkelerde ise 7,50 cm'den 20,6 cm'e kadar ulaştığı belirlenmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi W=0,0163L2,7666 olarak tespit edilmiştir. Von Bertalanffy büyüme parametrelerinden L∞=28,62 cm, K=0,18 yıl-1, t0=-2,061 yıl olarak tüm balıklar için hesaplanmıştır. Dişilerde Maksimum yaş 5 yıl, erkeklerde ise 4 yıl olarak belirlenmiştir. İlk üreme boyunun erkeklerde 12,38 cm, dişilerde ise 13,36 cm olduğu görülmüştür. Tüm baliklar için kondisyon faktörünün aralık ayında en yüksek olduğu görülmüştür. İlk yakalama boyundan ölüm oranı parametreleri hesaplandı. Bunlar, toplam olum oranı, Z=0,86 yıl-1, doğal ölüm oranı, M=0,36 yıl-1, balıkçılık nedeniyle olan ölüm oranı, F=0,46 yıl-1, avlanma oranı, E=0,57 olarak tespit edilmiştir. Avlanma oranı değerinin 0,5 üstünde çıkması stok üzerinde av baskısı olduğunun işaretidir. Birim çabadaki av miktarı CPUE (kg/km x saat) aylara göre Ocak 37,68 kg/km x saat, Şubat 38,18 kg/km x saat, Mart 30,14 kg/km x saat ve Nisan 23,63 kg/km x saat olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
From the Eastern Black Sea coast, a total of 967 whiting fish (Merlangius merlangus euxinus) were obtained between October 2020 and September 2021. Population characteristics of these fish such as age, growth, condition factor, and mortality rates were investigated. In addition, some reproductive characteristics such as sexual maturity height and gonadosomatic index were also studied. It was determined that 53.36% of the studied fish were female and 46.64% were male. It was determined that the length range were 7.60 cm to 23.6 cm in females and 7.50 cm to 20.6 cm in males. The length-weight relationship was determined as W=0.0163L2.7666. Von Bertalanffy growth parameters, which are L∞=28.62 cm, K=0.18 years-1, t0= -2.061 years, were calculated for all fish. Maximum age is 5 years for females and 4 years for males. The first reproduction length was determined as 12.38 cm in males and 13.36 cm in females. It was observed that the condition factor for all fish was highest in December. Mortality parameters were calculated from the first capture length. These were determined as total mortality rate, Z=0.86 years-1, natural mortality rate, M=0.36 years-1, fishing mortality rate, F=0.46 years-1, and catch rate, E=0, 57. When the catch rate value is above 0.5, it indicates that there is fishing pressure on the stock. CPUE (Catch per unit effort (kg/km x hour)) value was calculated. They were 37,68 kg/km x hour for January, 38,18 kg/km x hour for February, 30,14 kg/km x hour for March, and 23,63 kg/km x hour for April.