Bir kamu hastanesinde toplam verimli bakıma yönelik sektörel altyapının belirlenmesi
Determination of sectoral background oriented to total productive maintenance in a public hospital
- Tez No: 673231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURULLAH KURUTKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healtcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bakım, Toplam Verimli Bakım (TVB), Teknik Servis, Hastane, Care, Total Product Maintenance (TPM), Technical Service, Hospital
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Amacı: Hastanede en çok tıbbi cihaz kullanan birimlerin (yoğun bakım, endoskopi ve diyaliz) toplam verimli bakıma (TVB) yönelik hazırlık seviyesini tespit etmektir. Yöntem: Hem nicel hem de nitel analiz teknikleri kullanılmıştır. Anket, gözlem, mülakat ve doküman incelmesi tekniği ile bulgular tespit edilmiştir. Anket SPSS programı ile analiz edilmiş, farklılık, ilişki ve regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Düzce Devlet hastanesinde tıbbi cihaz kullanan 390 sağlık personeli ile anket yapılmıştır. 15 sağlık personeliyle mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma bulguları Nvivo programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Cinsiyet, yaş, kıdem ve öğrenim durumuna göre TVB ölçeğine katılım dereceleri arasında farklılıklar bulunmuştur. Tıbbi cihaz değerlendirmesi, tıbbi cihazların fonksiyonel özelliklerini etkilemektedir. Tıbbi cihazlarda bakım-onarım ve temizlik, tıbbi cihazların fonksiyonel özelliklerini etkilemektedir. Tıbbi cihaz eğitim değerlendirmesi, tıbbi cihazların fonksiyonel özelliklerini etkilemektedir. Tıbbi cihaz eğitim değerlendirmesi, tıbbi cihazlarda bakım-onarım ve temizliği etkilemektedir. Nitel analizler sonucunda tıbbi cihaz bakım sürecini sekiz ana temadan oluştuğu tespit edilmiştir. Sonuç: Hastanelerde kullanılan tıbbi cihazların performans ve verimliliğinin, cihazların verimli çalışmasına, çalışanların bilgi birikimine bağlı olmasına ve kurumsal altyapıya bağlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine the level of preparation for the Total Product Maintenance (TPM) of the units (intensive care, operating room, delivery room and dialysis) that use the most medical devices in the hospital. Method: Both quantitative and qualitative analysis formats were used. It has been tested by questionnaire, observation, interview and deep exam. The questionnaire was analyzed with the SPSS program, and now, correlation and regression analyzes have been performed. A survey was conducted with 390 healthcare personnel using medical devices in Düzce State Hospital. Interviews were conducted with 15 healthcare professionals. Qualitative research findings were analyzed with the Nvivo program. Findings: Differences were found among the degrees of participation in the TPM scale according to gender, age, seniority and educational status. Medical device evaluation affects the functional properties of medical devices. Maintenance-repair and cleaning in medical devices affect the functional properties of medical devices. Medical device educational evaluation affects the functional properties of medical devices. Medical device educational evaluation affects maintenance-repair and cleaning of medical devices. As a result of the qualitative analysis, it was determined that the medical device maintenance process consists of eight main themes. Result: It was concluded that the performance and efficiency of medical devices used in hospitals depends on the efficient operation of the devices, the knowledge of the employees and the institutional infrastructure.