Evaluation of the nutritional habits, physical activity levels and anthropometric measurements in adolescent swimmers
Yüzücülerin beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve antropometrik ölçümlerinin değerlendirilmesi durumları ile yüzme performansları arasındaki ilişkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 673230
  2. Yazar: AYLİN GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP KAÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme, Kardiyopulmoner Egzersiz Testi, Anaerobik Güç, Vücut Kompozisyonu, Vücut Kilo Ölçümü, Swimming, Cardiopulmonary Exercise Test, Anaerobic Power, Body Composition, Body Weights and Measures
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezin amacı, adolesan sprinter yüzücülerde antropometrik parametrelerin, beslenme alışkanlıklarının, fiziksel aktivite seviyelerinin, performans parametrelerinin tanımlanması ve bunların ilişkilerinin değerlendirilmesidir. Araştırmaya profesyonel bir spor kulübü takımına mensup 19 Türk ergen yüzücü (7 kadın, 12 erkek) gönüllü olarak katılmıştır. Kardiyopulmoner dayanıklılık, vertikal sıçrama testi, maksimum kalp atım hızı testi, T2000 testi, antropometrik parametreler, fiziksel aktivite seviyeleri ve beslenme alışkanlıkları değerlendirildi. Erkeklerde kas kütlesi ve bazal metabolizma hızı, kadınlara kıyasla anlamlı olarak daha yüksekti. Kadınlarda vücut yağ oranı erkeklere göre daha yüksekti. Yüzücülerin sıvı tüketimi yetersizdi. Tüm sporcular ideal protein tüketimine sahipken, çoğunda yetersiz karbonhidrat ve fazla yağ tüketimi vardı. Erkeklerde VO2peak ve anaerobik güç değerleri kadınlara göre anlamlı olarak daha yüksekti. Sporcuların sağlık, performans ve beslenme durumlarının düzenli olarak değerlendirilmesinin ve takip edilmesinin hem normal büyüme ve gelişmeleri ve hem de aktif spor yaşamları boyunca sportif performansları açısından büyük önem taşıdığı sonucuna varılmıştır. Bu tezin verileri, gelecekte yapılacak yüzme eğitimi ve atletik performansın kompleks fizyolojik mekanizmalarına odaklanan çalışmaların planlamasında yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to evaluate and descriptions of anthropometric parameters, nutritional habits, physical activity levels, performance parameters, and their relationship in the adolescent sprinter swimmers. Nineteen Turkish adolescent swimmers (7 female, 12 male) belonging to a professional sport club team participated voluntarily in this research. The cardiopulmonary endurance, vertical jump test, maximum heart rate test, T2000 test, anthropometric parameters, physical activity levels and nutritional habits were determined. Soft lean mass and basal metabolic rate were significantly greater in males compared to in females. Females had higher percent of body fat than males. The liquid consumption of swimmers was insufficient. While all athletes had ideal protein consumption, most of them had inadequate carbohydrate and excess fat consumptions. VO2peak and anaerobic power values were significantly higher in males compared to in females. It was concluded that the regular evaluation and follow-up of the health, performance and nutritional status of the athletes is of great importance both for their normal growth and development and their sports performance performances throughout their active sports life. Data of this thesis could be useful for the plan future studies to fill the gaps in complex physiological mechanisms of swimming training and athletic performance.