Kan serumunda kurşunun iyoseçici elektrodla potansiyometrik tayini ve bir uygulama
The Potantiometric determination of lead by ion selective electrode an application to blood serum
- Tez No: 67335
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZCİMDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kurşun, Kan, Kurşun Seçici Elektrot, Toksite, Lead, Blood, Lead Selective Electrode, Toxicity
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Kan Serumunda Kurşunun İyonseçici Elektrotla Potansiyometrik Tayini ve Bir Uygulama ÖZET Amasya şehir merkezinden Tokat-Samsun-Erzincan yolu geçmektedir. Çok dar bir şerit halindeki bu yolun her iki tarafında şehir boyunca dükkanlar ve yerleşim yerleri bulunmaktadır. Amasya'da çevre yolunun olmaması, tüm şehiriçi ve şehirlerarası taşıtların yeni yol üzerinden geçmesini zorunlu kılmaktadır. Taşıtlardan çıkan egzos gazının bu yol üzerinde yaşayan kişileri etkilemesi beklenen bir olaydır. Bu yol üzerindeki kişilerin kan kurşun seviyelerine bakılarak ne derece etkilendiklerini anlamak ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak için çalışma başlatıldı. Ayrıca çalışmada serumdaki kurşun tayininde kurşun seçici elektrodun kullanımının ne derece uygun olup olmadığını belirlemek de amaçlanmıştır. Amasya Sigorta Hastanesi ile işbirliği halinde 1.5 yıl sürece özellikle şehiriçi yol kenarındaki kişilerden kan numuneleri alındı. Serum ve plazma santrüfüjle birbirinden ayrıldı. Serum numuneleri üzerinde çalışıldı. Öncelikle serum matriksinin parçalanması için HN03, HC104 ile çalışmalar yapıldı. Bundan sonra temiz ve kirli olduğu varsayılan numuneler üzerinde çalışıldı. En son olarak da yol kenarında yaşayan çalışan, kontamine olduğu düşünülen kişilerin serumunda araştırmalar yapıldı, tablolar düzenlendi. Hesaplamalar sonucunda Amasya ili otoyol çevresinde yaşayan kişilerde kurşun miktarının normal değerlerin üzerinde çıktığı, özellikle sanayide, matbaada, kırtasiyede çalışan kişilerin ve sigara içenlerin kanlarındaki kurşunun miktarının çok fazla olduğu saptandı. Buna ek olarak kurşun seçici elektrotla 10“1 M 10”6 M arasında sağlıklı ölçüm yapmanın mümkün olduğu görüldü. Serumda kurşun miktarı 10“1 M 10”6 M arasında tayin edilebilir. Ancak, hergün kalibrasyon eğrisi çizilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The Potantiometric Determination Of Lead By ion Selective Electrode An Application To Blood Serum ABSTRACT The purpose of this study in the first place is to show the applicability of a commercial ion selective electrode to determine the lead content of blood samples to see the performance characteristics such as; detection limit, sensitivity, stability, of the lead selective electrode. It has been shown that under ideal conditions detection limit could be as low as 10"6 M. For this purpose calibration curve must be drown daily. The second aim of the research was to find out lead contamination of the blood oft the inhabitants of the City Amasya living around the main highway passing through the city. Tokat-Samsun-Erzincan highway passes through the city centre of Amasya. The shops and setlements have been located on both sides of this quite narrow road called Yeniyol. It is expectable event that exhaust gasses coming out from vehicles affect people living on the road. Blood samples of 60 people were collected. Plasma was separated. A mixture of HN03 / HCI04 was added and organic matter was distracted. Lead concentrations of these samples were determined using lead selective electrode potentiometricaly, In average very high lead concentrations were found. The people living on the upper side of the road have less lead than those of living on the lover side. On the other hand men have higher levels. The people within the age of 20 - 40 have higher lead concentration in comparison to the other ages.