Roland Dyens'in Night and Day albümüyle gitar müziğine getirdiği yeni teknikler
The new techniques Roland Dyens brings to guitar music with Night and Day album
- Tez No: 673370
- Danışmanlar: DOÇ. EMRE ÜNLENEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Gitar, Roland Dyens, Night and Day, Analiz, Guitar, Roland Dyens, Night and Day, Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Roland Dyens, yazdığı eserler, düzenlemeler ve müzikal yaklaşımlarıyla 20. yüzyıl gitar müziğinde iz bırakmış bir gitarist ve bestecidir. Caz, tango, latin ve klasik batı müzikleri gibi birçok farklı türde müziğin teknik ve kültürel bilgisine hâkim olan gitarist besteci, doğaçlama teknikleriyle dikkat çekmektedir. Birçok farklı türden müziği gitara düzenleyen Dyens, kullandığı yenilikçi teknikler ve müzikal ifadelerle gitarın renk paletini genişletmiştir. Bu çalışma, bestecinin caz eserlerini klasik gitara düzenlediği Night and Day albümü ile klasik gitar müziğine getirdiği yeni teknikleri ve bu tekniklerin yorumlanması üzerine önerilerden oluşturulmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde gitarın gelişiminde etkisi olan ve Dyens'in de etkilendiği gitaristler hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde Roland Dyens'in özgeçmişi, müzikal özellikleri, düzenlemeleri ve Night and Day albümü hakkında genel bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölüm, Night and Day albümünde bulunan 10 eserin düzenlemelerinin teknik ve form analizlerinden oluşmaktadır. Caz müziği eserlerini klasik gitara aktaran Dyens'in, bu çalışmayla gitar repertuvarına kazandırdığı yeni tekniklerin incelenmesi, tekniklerin kullanım amaçları ve yöntemleri konusunda detaylı bilgiye ulaşılması bu tezin araştırma problemini oluşturur. Bu araştırmanın aynı zamanda Roland Dyens'in eserlerini ve düzenlemelerini çalmak isteyen gitaristlere yol gösterici olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Roland Dyens is a guitarist and composer who left a mark in 20th century guitar music with his works, arrangements and musical approaches. The guitarist-composer who has mastered the technical and cultural knowledge of many different types of music such as jazz, tango, latin and classical western music draws attention with his improvisation techniques. Organizing different types of music into guitar repertory, Dyens aimed to expand the guitar's color palette with innovative techniques and musical expressions. This study is composed of suggestions on technical and musical analysis and interpretation of the techniques that are used in the Night and Day album in which the composer arranged his jazz works to classical guitar. In the first part of the study, information about the guitarists who had an impact on the development of the guitar and whom Dyens was also influenced by were given. In the second part, there is general information about Roland Dyens' background, musical features, arrangements, and Night and Day album. The third part consists of technical and structural analysis of the arrangements of 10 works in the album Night and Day. The main purpose of this study is to examine the new techniques in the guitar repertory which are gained by Dyens who arranged the jazz music works to the classical guitar, and to obtain detailed information about their usage purposes and methods. This research is also aimed to guide guitarists who wants to play the works and arrangements by Roland Dyens.