Çağdaş gitar müziği bestecisi Nikita Koshkin'in müziği ve 'Guitar Quintet' adlı eseri
The music of Nikita Koshkin as a contemporary guitar music composer and his work titled as 'Guitar Quintet'
- Tez No: 370622
- Danışmanlar: PROF. SEHER TANRIYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Nikita Koshkin, Post-modern, Besteci, Gitar, 20. Yüzyıl Müziği, Nikita Koshkin, Post-modern, Composer, Guitar, 20th Century Music
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu eser metni çalışmasında 20. yüzyıl bestecisi Nikita Koshkin'in Guitar Quintet adlı eseri incelenmiştir. Çalışmaya gitar müziğinde 19. ve 20. yüzyıllarda gerçekleşen yeniliklerin irdelenmesiyle başlanmıştır. Andrés Segovia'nın etkisiyle gitarın akademik müzik içerisinde yer bulmasına ve dönemin önemli orkestra bestecilerinin gitar için eserler yazmasına değinilmiştir. 20. yüzyıl müziği yapıtaşlarının gitar müziğinde 1950 yılı sonrasında görüldüğü belirtilmiş ve bu dönemin ünlü bestecileri Leo Brouwer, Roland Dyens ve Nikita Koshkin hakkında genel bilgiler verilmiştir. Çalışmaya 20. yüzyıl Rus Müziği çerçevesinde Prokofiev ve Shostakovich'in bestecilik özelliklerinin anlatılmasıyla devam edilerek, Sovyetler Birliği Yönetimi'nin sosyalizm ideolojisi altında tüm sanatçılarını sosyalist gerçekçilik akımı çatısında toplamak istemesinden bahsedilmiştir. 3. bölümde Nikita Koshkin'in hayatı, müzikal yaratıcılığının oluşmasında etkili olan bestecilerin ve ilgili müzikal akımların incelenmesiyle devam edilmiştir. İlerleyen bölümlerde Nikita Koshkin'in gitar müziğine getirdiği yenilikler tartışılmış ve eserleri listelenmiştir. Çalışmanın devamında, Nikita Koshkin'in bestecilik anlayışıyla ilişkili olarak, bestecinin Guitar Quintet adlı eseri detaylı olarak incelenip, üzerinde teknik analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This analysis is based on a masterpiece in its particular genre, the Guitar Quintet by Nikita Koshkin. First, the new trends between 19th and 20th century on guitar music has been discussed. Within the effect of Andrés Segovia, the place that guitar has taken in the academic field and the masterpieces those has been composed by the orchestral composers during that time has been given as a general information. Later, the first appearance of the 20th century music elements at guitar repertory has been pointed out and the name of the leading composer in the 20th century guitar music is given as Leo Brouwer, Roland Dyens and Nikita Koshkin. The study has been continued with the brief information about the general aspects of the 20th century Russian music by concerning Prokofiev's and Shostakovich's musical approaches. The social realism movement which is conducted by Soviet Union Regime in order to push all artists to express the voice of socialism ideology has been pointed. In the 3rd chapter, the study has been continued with information about life of Nikita Koshkin, and the general movements that he has affected during his musical evolution. In next parts, his innovative studies on guitar music is discussed and his works is listed. The study is concluded with an analysis of the Guitar Quintet. Each movements will be discussed separately and analyzed in details by concerning his musical approach.