4857 sayılı İş Kanunu'ndaki idari para cezaları ve yargısal denetimi
Administrative fines and their judicial control in the Labor Law numbered 4857
- Tez No: 673448
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İdari Para Cezaları, 4857 Sayılı İş Kanunu, İşveren, Yargısal Denetim, Administrative Fine, Labor Law Numbered 4857, Employer, Judicial Review
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
İşçilerin korunması, işçi-işveren arasında dengenin sağlanması ve çalışma barışının tesis edilmesi amacıyla 4857 sayılı İş Kanunu'nda emredici düzenlemeler yapılmış ve emredici hükümlere uyulmasını sağlamak için yaptırımlar öngörülmüştür. Bu kapsamda 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki yaptırımlardan biri de idari para cezalarıdır. İdari para cezaları; düzen bozucu davranışların engellenmesi amacıyla yargı kararına ihtiyaç duyulmaksızın, idare tarafından kamu gücü kullanılarak uygulanan yaptırımlardır. 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki idari para cezaları, caydırıcılık ve zorlayıcılık özelliği ile çalışma hayatında öngörülen kurallara uyulmasına ve bozulan düzenin yeniden sağlanmasına hizmet eder. Tezin konusunun 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki idari para cezaları olması sebebiyle öncelikle idari para cezası kavramı, idari para cezalarının hukuki niteliği ve özellikleri, adli para cezaları ile mukayesesi ve idari para cezalarının türleri açıklanmıştır. Sonrasında idari para cezalarına hâkim olan ilkelerden kanunilik, şahsilik, gerekçe gösterme zorunluluğu, ne bis in idem kuralının uygulanması, savunma hakkı, geriye yürümezlik ve ölçülülük ilkesi incelenmiştir. Ardından 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki aykırılık hallerine ve bu aykırılıklar karşısında öngörülen idari para cezası hükümlerine sistematik olarak yer verilmiştir. Son olarak 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki idari para cezalarının işveren veya işveren vekiline uygulanması ile söz konusu cezaların yargısal denetim süreci açıklanarak tez tamamlanmıştır. Tezde güncel yargı kararlarına da yer verilerek 4857 sayılı İş Kanunu'nda yer alan idari para cezalarına ilişkin soru işaretleri giderilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to protect the workers, to ensure the balance between the worker and the employer and to establish working peace, mandatory regulations were made in the Labor Law numbered 4857 and sanctions were envisaged to ensure compliance with the mandatory provisions. In this context, one of the sanctions in the Labor Law numbered 4857 is administrative fines. Administrative fines; these are the sanctions imposed by the administration using public power, without the need for a judicial decision, in order to prevent disruptive behavior. Administrative fines in the Labor Law numbered 4857 serve to comply with the rules stipulated in working life and to restore the disrupted order with their deterrent and coercive feature. Since the subject of the thesis is the administrative fines in the Labor Law numbered 4857, first of all, the concept of administrative fines, the legal nature and characteristics of administrative fines, their comparison with judicial fines and the types of administrative fines are explained. Afterwards, legality, personality, obligation to show reasons, application of ne bis in idem rule, right of defense, non-retroactivity and proportionality, which are among the principles that dominate administrative fines, were examined. Then, the cases of violations in the Labor Law numbered 4857 and the provisions of the administrative fines against these violations are systematically included. Finally, the thesis was completed by explaining the application of administrative fines in the Labor Law numbered 4857 to the employer or employer's representative and the judicial review process of the said penalties. In the thesis, the question marks regarding the administrative fines in the Labor Law numbered 4857 were tried to be resolved by including the current judicial decisions.