Enver Ercan'ın şiirlerinin yapı ve tema bakımından incelenmesi
The analysing of Enver Ercan's poems with regards to the structure and to the theme
  1. Tez No: 673457
  2. Yazar: FATMA BAĞIRKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ADIYAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ve üslup, Enver Ercan, Şiir, Tema, Yapı, Enver Ercan, Language and style, Poetry, Structure, Theme
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Enver Ercan, Türkiye'nin en uzun süre yayın hayatına devam eden dergisi olan Varlık'ın 27 yıl boyunca Genel Yayın Yönetmenliğini yapmış biri olarak, edebiyatımızın geçmişini iyi bilen, seyrini yakından takip eden ve gelişimi için de fikirler üreten bir isimdir. Editörlükten arta kalan zamanda şiire vakit ayırabildiği yakın dostlarınca da söylenen Ercan, az yazan ve şiirlerini az yayımlayan bir şair olarak bilinse de, yaptığı çalışmalarla, hiçbir zaman şiirden ve edebiyattan uzak kalmamıştır. Hem Türk, hem de Dünya Edebiyatı'nı oldukça iyi özümseyen şair, geleneği ve ustaları bilmenin, gelişimin en önemli yolu düşünmüştür. Pek çoğu yakın dostu olan bazı şairlere sanatsal anlamda yakın dursa da, kendine özgü bir üslup oluşturabilmiştir. Enver Ercan, kendine has imge dünyası ve günlük dili ustaca kullanarak yazdığı şiirlerle 1980 Sonrası Türk Şiiri'nin önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Genel olarak kısa, lirik ve imgesel şiir yazan Ercan'ın toplam dört şiir kitabı bulunmaktadır. Son iki şiir kitabıyla, önemli ödüllere layık görülen Ercan'ın şiirindeki en önemli unsurlardan biri de alaycılıktır. Ercan'ın şiirlerinde ayrıca, sözcüklere, dile ve zamana yapılan vurgular dikkat çeker. Bu çalışmada, şiirlerini daha iyi anlayabilmek için, Enver Ercan'ın hayatı, dergiciliği ve edebiyat anlayışı da ayrıntılı olarak ele alınmış, poetikası çizilmeye çalışılmıştır. Ardından şiirlerin teması incelenerek, yapı unsurları çözümlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Enver Ercan is a name that knows the history of our literature well, follows its course closely and produces ideas for its development as someone who has been the Editor of Varlık, Turkey's longest-running magazine, for 27 years.. Although Ercan is known as a poet who writes little and publishes little, he has never stayed away from poetry and literature with his work.The poet, who assimilates both Turkish and World Literature quite well, thought of the most important way to know and develop the tradition and Masters. Although he remained artistically close to some poets, many of whom were close friends, he was able to create a distinctive style. Enver Ercan became one of the important representatives of Turkish poetry after 1980 with his poems written using his own unique image world and daily language skillfully. Ercan, who writes short, lyrical and imaginary poetry in general, has a total of four poetry books. One of the most important elements in Ercan's poetry, which has been awarded important awards with his last two books of poetry, is sarcasm. Ercan's poems also draw attention to the emphasis on words, language and time. In this study, in order to better understand his poems, Enver Ercan's life, his magazine and his understanding of literature were also discussed in detail and his poetics were tried to be drawn. Then, the theme of the poems was examined and the elements of the structure were tried to be resolved.