The effect of additives on flexural and flame retardant properties of carbon fiber/epoxy sandwich structures
Katkı maddelerinin karbon elyaf/epoksi sandviç yapıların eğilme ve alev geciktirici özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 837453
  2. Yazar: ENVER ONUR ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET GEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon Fiber, Sandviç Yapılar, Grafen, Bor Karbür, Kaolin, Carbon Fiber, Sandwich Structures, Graphene, Boron Carbide, Kaolin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Karbon fiber-epoksi yüzey tabakadan ve PVC köpük çekirdek yapıdan oluşan sandviç yapıların yüksek eğilme direncine sahip olmalarıyla bilinirler. Bu çalışmada sandviç yapıların ağırlığını arttırmadan epoksi reçine içerisine toz formda eklenen katkı maddeleri ile eğilme dirençlerinin ve alev geciktirici özelliklerinin arttırılması amaçlanmıştır. Epoksi reçine içerisine %2, %5 ve %10 oranlarında toz formda Grafen, Bor Karbür ve Kaolin eklenerek matris toklaştırma methodu uygulanmıştır. Katkı maddeleri eklenen epoksi ultrasonik karıştırıcı ile karıştırılarak homojen bir matris malzeme elde edilmiştir. Sandviç plakalar el yatırması ve vakum torbalama methodu ile üretilmiştir. Üretilen sandviç plakalar ve lamine yapılar Üç Nokta Eğilme Testi' ne ve Dikey Yanmazlık Testi' ne tabi tutulmuştur. Üç Nokta Eğilme Testi sonuçlarına göre en yükske eğilme dayanımını sergilen sandviç yapı %10 katkılı Bor Karbür olmuştur. Dikey Yanmazlık Testi sonuçları değerlendirildiğinde ise katkı maddelerinin lamine yapı üzerinde etkisi görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Sandwich structures, consisting of a carbon fiber-epoxy surface layer and a PVC foam core structure, are known for their high flexural strength. In this study, it was aimed to increase the flexural strength and flame retardant properties of the sandwich structures by adding additives in powder form to the epoxy resin without increasing the weight too much. Matrix toughening method was applied by adding Graphene, Boron Carbide and Kaolin in powder form at the rates of 2%, 5% and 10% into the epoxy resin. A homogeneous matrix material was obtained by mixing the epoxy with additives with an ultrasonic mixer. Sandwich panels are produced by hand laying and vacuum bagging method. The produced sandwich plates were subjected to the Three Point Bending Test and the Vertical Flammability Test. According to the Three Point Bending Test results, the sandwich structure that exhibited the highest bending strength was 10% added Boron Carbide. When the Vertical Flammability Test results were evaluated, no effect of the additives on the laminated structure was observed.