Arap lehçeleri üzerine araştırmalar - Mısır lehçesi örneği
Studies on Arabic dialects - An introduction to Egyptian Arabic
  1. Tez No: 673461
  2. Yazar: HALİL KOÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOSTAFA ABDELHADY ABDELSATAR MOHAMED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagatı, Lehçe, Sâmî Dilleri, Modern Arap Lehçeleri, Mısır Lehçesi, Arabic Language, Dialect, Semitic Languages, Modern Arabic Dialects, Egyptian Dialect
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanlar arasında iletişimi sağlayan temel öğelerden dil, toplumların yaşadığı bölge, coğrafya, ihtiyaç duydukları kullanım ve başka etmenlerin çerçevesinde değişiklikler göstererek canlı bir organizma gibi hayatını idame ettirmektedir. Yüzlerce dil ve bu dillerin birçok lehçelerinin doğuşu, bilim insanının ilgisini çekmiş ve bunun üzerine çok sayıda araştırmalar yapılmış, yapılmaya devam edilmektedir. Arap dili, Doğu Asya'dan Kuzey Afrika'ya kadar ki bir coğrafyada yaklaşık yirmi ülkede resmi dil olarak konuşulup kullanılmaktadır. Her bölgeye has lehçeler oluşmuş, fakat bu her bir topluluğun birbirlerini anlamasına engel teşkil etmemiştir. Bu lehçeler arasında Mısır lehçesi, Mısır'ın bulunduğu coğrafi konum, Arap dünyasındaki edebiyat, tiyatro ve film sektöründeki öncülüğü sebebiyle önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Language, which is one of the basic elements that obtains this communication, will maintain its life like a living organism by showing changes within the frame of the region where societies live, geography, the usage they need and other factors. Hundreds of languages and the birth of many dialects of these languages have attracted the attention of researchers and many studies have been made and continue to be done. The Arabic language is spoken and used as an official language in about twenty countries from East Asia to North Africa. Particular dialects of different regions are taken place but these differences do not inhibit each community from understanding each other. Among these dialects, the Egyptian dialect have an important place because of the geographical location of Egypt and its leadership in the literature, theater and film industry in the Arab world.