Şanghay İşbirliği Örgütü'nün genişleme politikasının entegrasyona etkisi
Impact of the enlargement policy of Shanghai cooperation organization on integration
- Tez No: 673486
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAT KAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: SCO, Enlargement, Deepening, Integration, Full Membership
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) genişleme politikası ve entegrasyonda derinleşme ilişkisi ele alınmaktadır. Çalışmanın ana iddiası, ŞiÖ'nün genişlemesi entegrasyonda derinleşmeyi olumsuz etkilediğidir. Bu iddiayı ortaya koymak için çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ŞİÖ'nün ortaya çıktığı uluslararası ortam, tarihsel süreç ve örgüt tipolojisi tartışılmaktadır. İkinci bölümde, ŞİÖ'nün kurumsal yapısı ve genişleme politikası gündem genişlemesi ve üyelik genişlemesi bağlamında ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise, genişleme politikası örgütün tam üyelik anlamındaki ilk ve tek genişlemesi olan 2017 genişlemesiyle üye olan Hindistan ve Pakistan örneği üzerinden değerlendirilmiştir. ŞİÖ kurulduğu günden beri hem gündem olarak hem de çeşitli statülerdeki üyeleriyle sürekli gelişmekte ve genişlemektedir. Bu genişleme ve gelişmede örgütün iki büyük gücü olan Çin ve Rusya'nın belirleyici rol oynadığı söylenebilir. Rusya örgütün üyelik genişlemesini öne koyarken Çin entegrasyonda derinleşmeyi öne koymaktadır. Gerçekleşmiş olan genişlemede de Çin-Rus rekabeti ve işbirliğinin izleri görülmektedir. Bu çalışmada, teorik tartışmalara girilmeden literatür taraması üzerinden tarihsel ve analitik bir yöntem kullanılmıştır. Bu yönüyle çalışmanın Türkçe literatüre özgün bir katkı sunması umulmaktadır. Anahtar Kavramlar: ŞİÖ, Genişleme, Derinleşme, Entegrasyon, Tam Üyelik
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between enlargement policy and deepening of integration of Shanghai Cooperation Organization (SCO) has been discussed. The main claim of this study is that the enlargement of the SCO negatively affects the deepening of integration. In order to reveal this claim, the study consists of three parts. In the first part, the international system, historical background and organizational typology of the SCO have been discussed. In the second part, the organizational structure of SCO and SCO's enlargement policy which is about agenda enlargement and membership enlargement have been argued. In the third part, the enlargement policy has been evaluated through the case of India and Pakistan, which became members with the 2017 enlargement, which is the first and only enlargement of the organization in terms of full membership. Since the day it was founded, the SCO has been constantly developing and expanding both as an agenda and with its members in various statuses. It can be said that the two, Grand powers of the organization, China and Russia, have played a decisive role in this expansion and development. While Russia puts the membership expansion of the organization forward, China puts deepening in integration. Traces of Sino-Russian rivalry and cooperation can be seen in the enlargement that has taken place. In this study, a historical and analytical method have been used through literature review without entering into theoretical discussions. In this respect, it is hoped that the study will make an original contribution to the Turkish literature.