Ortaokula giden roman çocukların beslenme durumları ve beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of nutrition status and nutritional knowledge levels of roma children in secondary school
  1. Tez No: 673503
  2. Yazar: MÜBERA ÇİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE AKTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, beslenme durumu, beslenme bilgi düzeyi, Roma, nutritional status, nutritional knowledge level
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Amaç: Bu çalışmada; ortaokula giden Roman çocukların beslenme durumları, alışkanlıkları ve davranışları, enerji ve besin ögesi alımları ile beslenme bilgilerinin yanı sıra beslenmelerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç Yöntem: Bu çalışma Aralık 2019-Mart 2020 tarihleri arasında yürütülen kesitsel bir çalışmadır. Araştırmanın katılımcılarına (n = 181) beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeyleri açısından anket uygulanmıştır. Besin tüketimleri, bir gün hafta içi ve bir hafta sonu olmak üzere iki günlük besin kaydı ile değerlendirilmiş ve besin alımları Türk Beslenme Rehberi önerileri ile karşılaştırılmıştır (TÜBER, 2015). Antropometrik ölçümleri ve biyoelektriksel impedans analizleri yapılmıştır. Fiziksel aktivite özellikleri ve düzeyleri belirlenmiştir. Bulgular: Roman çocukların %92,6'sının yaşa göre boy uzunluğunun, %59,6'sının yaşa göre beden kütle indeksinin normal aralıkta olduğu belirlenmiştir. Fiziksel aktivite düzeylerine (PAL) göre %52,1'inin az aktif düzeyde olduğu bulunmuştur. Ortanca PAL değerinin erkek çocuklarda kızlar çocuklardan daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,001). Çocukların %45,7 sıklıkla 4-5 öğün yaptığı, %60,6'sının en az bir öğün atladığı belirlenmiştir. Kız çocukların günlük yağ alımlarının, erkek çocuklardan daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,044). Potasyum (%39,1) ve kalsiyum (%62,5) alımlarının önerilen düzeyi karşılamadığı tespit edilmiştir. Beslenme bilgi puan ortalamaları 20 puan üzerinden 13,0±3,2 puan olarak belirlenmiştir. Sonuç: Romanlar dezavantajlı etnik gruplar arasındadır. Bu çalışma; Roman çocukların bazı besin ögesi alımlarının ve fiziksel aktivite düzeylerinin yetersiz olduğunu, beslenme bilgilerinin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the nutritional status, habits and behaviors, energy and nutrient intake and nutritional knowledge of Roma children attending secondary school as well as the factors affecting their nutrition. Material Method: This cross-sectional study was carried out between December 2019-March 2020. The participants of the study (n=181) were surveyed regarding nutritional habits and nutritional knowledge levels. The consumption of foods was assessed with a two food record including a working day and a weekend within one week and estimated nutrient intakes were compared to the recommendation of Turkish Dietary Guidelines (TÜBER, 2015). Bioelectrical impedance (BIA) and anthropometric measurements were performed. Physical activity was determined using a questionnaire. Results: Most of the Roma children (92.6%) had normal height-for-age range and 59.6% of the children had normal body mass index for age range. At physical activity levels (PAL) evaluation, 52.1% of the children were at a sedentary level. Median PAL value was significantly higher in girls compared to boys (p=0,001). Children had 4-5 meals in a day the most frequently and 60.6% of the children skipped at least one meal. The daily fat intake was significantly higher in girls compared to boys (p=0.044). Potassium (39.1%) and calcium intakes (62.5%) did not meet the recommendations. The nutrition knowledge score average was 13.0±3.2 points out of 20. Conclusion: Roma are among disadvantaged ethnic minorities. This study demonstrates intake of some nutrients and physical activity level of Roma children were insufficient and their nutrition knowledge should be improved.