Su ve havadan havaya çalışan güneş kollektör destekli ısı pompasının teorik ve deneysel olarak incelenmesi
- Tez No: 67359
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALTINIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı pompası, güneş kollektörü, güneş kollektör destekli ısı pompası, Heat Pumps, Solar Collector, Solar collector assisted heat pumps IV
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek lisans tezi SU VE HAVADAN-HAVAYA ÇALIŞAN GÜNEŞ KOLLEKTÖR DESTEKLİ ISI POMPASININ TEORİK VE DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Özgül YAKAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Kemal ALTINIŞIK 1996,Sayfa :70 JürhProf.Dr.K.ALTINIŞIK Jüri:Prof.Dr.Şinasi YETKİN Jüri: Yrd.Doç.Dr. Şefik BİLİR Güneş kollektör destekli ısı pompası deneysel olarak gerçekleştirilerek performans katsayısı,iyilik derecesi ve verim değeri hesaplandı. Klasik tip ısı pompalarıyla sıcak iklim bölgelerinde yüksek performans katsayısına ulaşılmaktadır. Soğuk iklim bölgelerinde ise başka bir enerji kaynağıyla desteklenebilir.Güneş enerjisi ile desteklendiği zaman bütün bir yaz mevsimi boyunca sıcak su ihtiyacının tümünü karşılayabilir ve bir binanın serinletilmesinde kullanılabilir. Kış şartlarında ise sıcak su ihtiyacının yarısını karşılayabilir. Çalışma 8 bölüm halinde verildi. Bölüm I-II arasında ısı pompalan ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar ve ısı pompaları ile ilgili kısa bilgi verildi. Bölüm III'de deney tesisatı tanıtılarak deneylerin yapılışı anlatıldı. Bölüm IV'de ısı pompaları ve güneş kollektör destekli ısı pompalan hakkında bilgi verildi. Bölüm V'de güneş kollektör destekli ısı pompalarının teorisi incelendi. Bölüm VI ve VII'da deney sonuçları yorumlandı ve öneriler belirtildi. Bölüm VIII'de örnek hesaplar verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THEORITICAL AND EXPERIMENTAL STUDY OF SOLAR COLLECTOR ASSISTED HEAT PUMP WORKING FROM WATER AND AIR-TO-AIR Özgül YAKAR Selçuk University Graduate School of Natural and Aplied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor : Kemal ALTINIŞIK 1996, Page :70 Jury :Prof. Kemal ALTINIŞIK JııryrProf.Dr.Şinasi YETKİN JuryrYrd.Doç.Dr.Şefik BİLİR A solar collector assisted heat pump is investigated experimentally and its coefficient of performance (COP), primary energy ratio (PER) and efficiency (n) is determined. Classical heat pump systems attain high coefficient of performance values in hot climate regions.In cold regions the COP may be increased by supporting with another primary energy source. mWhen it is supported by solar energy,it may provide all of the hot water requirement in the summer season,it may be used for cooling of a building.lt may provide part of the water requirement in the winter. The work is reported in eight chapters. In first and second chapters, literature survey and a short theory about heat pumps are given. In third chapter the experimental set-up is introduced and the method is explained. Forth chapter gives some information about heat pumps and solar collectors. In the fifth chapter the theory of solar collector assisted heat pumps is given. In chapter, six and seven results of the experiments are evaluated and some suggestions are made.