R-11 kullanılan fitilsiz ısı borulu güneş kollektörü kaynaklı hava ve sudan havaya çalışan ısı pompasının teorik ve deneysel incelenmesi
- Tez No: 67358
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALTINIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı borusu, ısı pompası, hava ve sudan havaya çalışan ısı borusu destekli ısı pompası, Heat pipe, heat pump, heat pipe assisted heat pump working air- water to air
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Isı pompalarında hedef, performans katsayısını artırmaktır. Bu ise, evaporator ortamına yeterli kaynak bulmakla mümkündür. Bu nedenle, klasik ısı pompalan ancak tropikal bölgelerde verimli olmakta, soğuk bölgelerde düşük performans katsayısı nedeniyle tercih edilmemektedir. Bu çalışmada fitilsiz ısı borulu güneş kollektör kaynaklı hava ve sudan havaya çalışan ısı pompasının termodinamik analizi yapılarak, ısıtma modunda sistemin Performans Katsayısı ve İyilik Derecesi araştırıldı. Isı pompasında Freon-22, ısı borusunda ise Freon-11 kullanılarak yapılan deneysel çalışmalarda, tasarlanan sistemin soğuk bölgelerde yüksek performans katsayısına ulaştığı ve aynı zamanda göz önüne alınan konutun, 4 °C - 10 °C arasındaki çevre sıcaklığında, %26 sıcak su ihtiyacının karşılandığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of a heat pump investigation is to increase to increase the coefficient of performance. This would be possible by finding enough energy source for the evaporator. Classical heat pump work efficiently only in tropical regions, and thesefore are not preferred in cold climates. In this work, thermodymamic analyses of heat pumps working from air and water - to air, assisted by a solar vollector with wickless heat pipes, is done and its COP and PER (primary energy ratio) are investigated. In the experiment, freon-22 was used in the heat pump and freon-1 1 in the wickless heat pipes. The results show that, the newly designed system can efficiently, be used in cold climatic regions. Furthermore, 26 % of hot water requirement for residental use may be obtained with 4 °C - 10 °C environmental temperatures.