Türkiye'de yapılan imar uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve Konya örneği
Applications problems of urban surveying in Turkey and an example of Konya region
  1. Tez No: 67360
  2. Yazar: HATİCE ÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYFUN ÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: İmar uygulamaları, 3194 sayılı İmar Kanunu, 2981 sayılı“İmar Affı Kanunu”, 3367 sayılı“Köy Yerleşim Alanı Kanunu”
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE YAPILAN İMAR UYGULAMALARINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE KONYA ÖRNEĞİ Hatice ÖZEN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Tayfun ÇAY 1997, 46 Sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Tayfun ÇAY Prof. Ömer H. TOMBAKLAR Doç. Dr. Cemal BIYIK Bu çalışmada, imar uygulamaları kanunlar ve ilgili kuruluşlar yönünden ele alınıp, imar planlarının hazırlanışının 3194 sayılı İmar Kanunu gereği olduğu, düzenli şehirleşmenin imar planlarının uygulanmasıyla sağlanabileceği, uygulama işleminin kısmi veya toplu parseller üzerinde yapıldığı; 2981 sayılı İmar Affı Kanunu ile 3367 sayılı köy yerleşim alanı kanunlarının, İmar Kanunu'ndan farklı olan durumlara çözüm getirdiğinden dolayı, bu kanunlara göre de yapılan uygulamaların bir imar uygulaması olduğu açıklanmıştır. İmar uygulamalarında Belediyeler, Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Müdürlüğü, Kadastro ve Tapu Sicil Müdürlüklerinin yaptığı görevler açıklanmıştır. İmar uygulamalarının tescil edilmiş alanlarının örnekleri Kadastro Müdürlüğünden temin edilerek incelenmiştir. Bu çalışmamızda deneysel görüşlere de yer verilerek imar uygu lama işlemlerinin gelecekte, daha iyi yapılmasına yardımcı olunmaya çalışıldı. Bir kısım hatalı ve eksik çalışmalar da belirtilip, Konya'da yapılan imar uygulamaları örnek alınarak, uygulamalardaki sorunlar ve çarelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis APPLICATIONS PROBLEMS OF URBAN SURVEYING IN TURKEY AND AN EXAMPLE OF KONYA REGION Hatice ÖZEN Selçuk University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photoghrometry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tayfun ÇAY 1997, 46 Page Jury : Assoc. Prof. Dr. Tayfun ÇAY Prof. Ömer H. TOMBAKLAR Assoc. Prof. Dr. Cemal BIYIK We mationed and took out the importance of the plans of reconstructions which belong to the 3194 numbered law and its essential step of regular urbanization. The difference ways of between the 2981 rule of reconstruction and for giving law numbered in 3367 of village settle place and their explains rulers were given. The works of municipality, manager of public works, headman, manager of cadastre and in habiting were explained. The reconstruction places pointed problems have been taken from cadastre maneger were studied. Some of the mistakes made in the plan of urbanization in KONYA were taken over. The appli cations of the reconstruction and their problems were declerated. The key words: Reconstruction applications, The law numbered 3194 of reconstruction, The for giving law of reconstruction numbered 2981 and the village settle law numbered 3367. 11