Kişisel kimlik düşüncesi bağlamında ölümsüzlük
Immortalty in the context of personal identity thought
  1. Tez No: 673599
  2. Yazar: SAİT POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH PAKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel kimlik, kişi, ruh, beyin, zihin, diriliş, ölümsüzlük, Personal ıdentity, person, soul, brain, mind, resurrection, ımmortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmamızda kişisel kimlik bağlamında ölümsüzlük düşüncesini ele aldık. Kişisel kimlik problemi, herhangi bir bireyin hangi koşullar ve durumlarda“kişi”sayılabileceğini, diğer bir deyişle kişisel kimliğe sahip olabileceğini konu alan felsefi ve dini bir problemdir. Amacımız, kişisel kimliğin belirlenebilmesi için temel referans nedir? sorusuna bağlı olarak ortaya çıkan yaklaşımların probleme; rasyonel, tutarlı çözümler getirip getirmediklerini araştırıp felsefi bakış açısıyla değerlendirmek olduğundan kişisel kimlik bağlamıyla ölüm sonrası hayatla ilgili teoriler üzerinde detaylı bir şekilde durduk. Bu teoriler; kişisel kimliğin nihai referansını fiziksel bileşenlere dayandıran materyalist görüş, kişisel kimliğin temel referansını hafıza olarak gören hafıza kuramı, kişisel kimliğin temel referansının ancak ruh veya zihin olabileceğini savunan düalist yaklaşımlar ve teist düşüncelerin dini metinlere göre şekillenen yeniden yaratılış/diriliş teorileridir. Söz konusu teorileri değerlendirirken temel sorumuz, ölüm sonrasındaki kişi ile ölümden önceki kişinin aynı kişi olup olmadığı ve olması gerekip gerekmediğidir.
Özet (Çeviri)
We have handled the idea of immortality in terms of personal identity in this study. Personal identity problem is philosophic and religious problem, whose subject is under what circumstances an individual can be regarded as“person”, in other words he or she can have a personal identity. As our aim is to evaluate whether or not approaches emerging according to the question what the main reference is in order to determine the personal identity can brin about rational and consistent solutions, we have put detailed emphasis on theories about afterlife and personal identity. These are materialistic view which bases final reference of personal identity on physical elements , memory theory which regards memory as main reference of personal identity, dualist approaches which claim that only soul or mind can be the main reference of personal identity and resurrection theory of theist thoughts that form according to religious texts. Main problem upon evaluating the theories is whether the person before death and after death is the same person or not and whether it should be or not.