Irak televizyonlarında medya etiği: Al-Iraqiya ve Türekmeneli kanalları çalışanlarının etik davranışlara yönelik tutumları
Media ethics in Iraqi television: Attitudes of Al-Iraqiya and Türekmeneli channels employees towards ethical behavior
  1. Tez No: 673617
  2. Yazar: OMAR BADR ABED ABED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN SELİM AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya etiği, Irak televizyon kanalları, Al-Iraqiya, Türkmeneli, haber, Media ethics, Iraqi television channels, Al-Iraqiya, Turkmeneli, news
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Basın yayın etiği, mesleğini icra ederken gazetecinin ve aynı zamanda basın yayın kuruluşunun da uymak zorunda olduğu ilke, etik ve davranış değerlerdir. Dürüstlük, denge ve nezih olma gibi genel ve ortak değer ve geleneklerle temsil edildiği gibi basın yayın organlarının onayladığı onur sözleşmeleri ile de temsil edilmektedir. Bu çalışma, Irak medyasının iki önemli kanalı olan Al Iraqiya ve Türkmeneli kanallarında çalışan medya profesyonellerinin basın yayın etiği konusundaki görüş ve tutumlarını belirlemeyi temel amaç edinmiştir. Bu çalışmanın hedefine ulaştığını temenni etmekteyiz. Betimleyici yöntem ve içerik analizine bağlı kaldık. Bu iki kanaldaki 114 basın yayın mensubuna anket yapılmıştır. Araştırmacı bilgi toplamak için temel araştırma aracı olan ankete bağlı kalmıştır. Araştırmacı, karşılaştırma için iki televizyon kanalı seçmiştir. İlki, Irak devlet kanalıdır. İkincisi özel, ancak hala Irak devletinin himayesinde yayın yapmaktadır. Bu araştırma, Irak'ta yayıncılık etiğini ve uygulamalarını ve TV kanallarının performansını ölçen bir saha uygulamasıyla yapılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünü oluşturan etik ilkeler ve yayın politikasının uygulanması, baskı olup olmadığı konusunda da önemli bulgulara ulaşılmıştır. Çalışma, televizyon kanallarındaki çalışanların büyük çoğunluğunun, kanalın dayandığı mesleki etiğin kaynaklarını temsil eden temel yasa ve mevzuata uyduğunu ortaya çıkarmıştır ve bu sonuç etik ilkelere dayalı yürürlükteki yasalara dayandıklarını göstermektedir. Çalışanların çoğunluğunun siyasi partilerin yönelim ve taleplerinin yayınların içeriğini etkilemediğine inandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Media ethics is a set of ethical and behavioral principles and values that a journalist should adhere to during the exercise of his work, and so do the media institutions. İt is represented by common and general values and traditions such as honesty, integrity and equation. İt is also represented in the honorary notary approved by media bodies. The study deals with the issue of media ethics in the Iraqi television newsletter for the (Iraqi channel) and the (Turkmen Eli channel) as models for the study. In order to achieve the objectives of the study, the researcher relies on the descriptive approach and content analysis. (114) journalists working in both channels are surveyed and the researcher relies on the“questionnaire”as a main tool to collect information. The researcher selected two television channels for comparison. First, The channel of Iraq state . The second is a private channel, but still broadcasts under the auspices of the Iraqi state. This research has been conducted with a field application that measures broadcasting ethics and practices and the performance of TV channels in Iraq. Important findings have been reached on the implementation of the ethical principles and publication policy, which constitute the second part of the study, and whether there is pressure or not. The study revealed that the vast majority of employees in television channels comply with the basic laws and regulations that represent the sources of professional ethics on which the channel is based, and this result shows that they rely on the laws based on ethical principles. The majority of them believe that the orientations and demands of political parties do not affect the content of the publications. it can be inferred that the employees want the content of the publication to be objective and impartial.