Mirasçıların mirasbırakanın borçlarından sorumluluğu
Responsibility of the heirs for the debts of the legator
- Tez No: 673621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Miras, mirasçı, mirasbırakan, tereke, mirasbırakanın borçlarından sorumluluk, mirasçıların müteselsil sorumluluğu, mirasçıların rücu hakkı
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çalışmamızın konusu“Mirasçıların Mirasbırakanın Borçlarından Sorumluluğu”dur. Çalışmamızda, miras ortaklığı esnasında, mirasın paylaşılmasından sonra ve çeşitli durumlardaki mirasçıların mirasbırakanın borçlarından sorumlulukları Türk Hukuk sistemi çerçevesinde ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Birinci bölümde konu ile ilgili temel kavramlara yer verilmiştir. İkinci bölümde mirasçılara geçen borçlar, müteselsil sorumluluğun şartları, paylaşmadan önce ve sonra sorumluluk halleri, çeşitli durumlarda sorumluluk ve mirasçıların birbirine karşı sorumluluğu detaylı şekilde incelenmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ise mirasçıların müteselsil sorumluğunun sona ermesi ve mirasçıların kendi aralarındaki rücu ilişkisi ele alınmıştır. Çalışmamızda doktrindeki tartışmalı konulara değinilmiş ve Yargıtay kararlarına da yer verilmiştir. Nihayet sonuç bölümünde ise çalışma sırasında edinilen bilgiler ve kanaatler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is“Responsibility of the Heirs for the Debts of the Legator”. In our study, the responsbilities of the hiers in the course of the inheritance partnership, after the inheritance sharing and the responsibilities of the hiers in various situations have been discussed in the frame of the Turkish Judical system in detail. In the first part, basic concepts related to the subject have been given. In the second part, the debts passed to the heirs, the conditions of joint responsibility, the responsibility situations before and after sharing, the liability in various situations and the responsibility of the heirs to each other have been examined in detail. In the last part of our study, the termination of the joint responsibility of the heirs and the recourse relationship between the heirs themselves have been discussed. In our study, the controversial issues in the doctrine have been mentioned and the decisions of the Supreme Court have also been included. Finally, in the conclusion part, the information and opinions gained during the study have been explained.