Cerrahi servislerinde çalışan ve farklı kültürden gelen hastalara bakım veren hemşirelerin kültürlerarası iletişim yeterliliği
Intercultural communication competence of nurses work in surgical services and provide care for patients from different cultures
- Tez No: 673769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Hemşirelik, Kültürlerarası Farkındalık, Kültürlerarası Duyarlılık, Kültürlerarası Hemşirelik, İletişimsel Yeterlilik, Surgical Nursing, Intercultural awareness, Intercultural sensitivity, Transcultural Nursing, Communicative Competence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Demiral, M. (2020). Cerrahi Servislerinde Çalışan ve Farklı Kültürden Gelen Hastalara Bakım Veren Hemşirelerin Kültürlerarası İletişim Yeterliliği. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Araştırma, cerrahi servislerinde çalışan ve farklı kültürden gelen hastalara bakım veren hemşirelerin kültürlerarası iletişim yeterliliğini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini;“İstanbul Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi”Cerrahi servislerinde çalışan 130 hemşire oluşturdu. Örneklem seçimine gidilmedi, evrenin tamamına ulaşılması hedeflendi. Etik kurul ve kurum izinlerinin alınmasından sonra veriler toplanmaya başlandı. Araştırmaya katılmayı kabul eden, bağımsız hasta bakabilen ve daha önce farklı kültürden hastaya bakım vermiş olan 112 hemşireyle araştırma tamamlandı. Verilerin toplanmasında,“Bireysel Özellikler Formu”,“Kültürlerarası Farkındalık Ölçeği”,“Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği”ve“Kültürlerarası Etkililik Ölçeği”kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizleri NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı ile yapıldı. Çalışmanın sonucunda, cerrahi hemşirelerinin kültürlerarası farkındalık, kültürlerarası duyarlılık ve kültürlerarası etkililik becerilerinin iyi düzeyde olduğu, hemşirelerin yaşı arttıkça kültürlerarası duyarlılık ve kültürlerarası etkililik becerilerinin azaldığı, ikinci bir dil bilen hemşirelerin kültürlerarası etkililik becerilerinin daha yüksek olduğu saptandı. Hemşirelerin %50'sinin yabancı uyruklu hastalara hizmet vermenin motivasyon ve verimlerine olumsuz etki ettiği, %77,7'sinin yabancı uyruklu hastaların sorularını etkin şekilde yanıtlayamadığı, %76,8'inin yabancı uyruklu hastaya bakım verirken iletişim sorunlarına bağlı olarak hemşirelik süreçlerinde aksaklık yaşadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Demiral, M. (2020). Intercultural Communication Competence of Nurses Work in Surgical Services and Provide Care for Patients from Different Cultures. İstanbul University-Cerrahpasa, Institute of Graduate Studies, Department of Surgical Nursing. Postgraduate Thesis. Istanbul. This study was carried out as a descriptive study to determine the intercultural communication competence of nurses work in surgical services and provide care for patients from different cultures. 130 nurses, work in the surgical services of Istanbul“Sultangazi Haseki Training and Research Hospital”made up the population of the study. Sample selection was not made, it was aimed to reach the whole population. Data was started to be collected after the ethics committee and institutional permissions were obtained. The study was completed with 112 nurses who agreed to participate in the study, who were able to take care of patients independently and who had previously provided care to patients from different cultures. In order to collect the data,“Individual Characteristics Form”,“Intercultural Awareness Scale”,“Intercultural Sensitivity Scale”and“Intercultural Effectiveness Scale”were used. Statistical analysis of the data was made with the NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program. As a result of the study, it was determined that surgical nurses' intercultural awareness, intercultural sensitivity and intercultural effectiveness skills were at a good level, intercultural sensitivity and intercultural effectiveness skills decreased as the age of nurses increased, and intercultural effectiveness skills of nurses who knew a second language were higher. It was found that 50% of the nurses had a negative effect about their motivation and efficiency while serving foreign patients, 77.7% of the nurses could not effectively answer the questions of foreign patients; 76.8% of the nurses experienced problems in their nursing processes due to communication problems while providing care to foreign patients.