El-Hermî'nin Nahivciliği ve El-Muharrar adlı eserindeki istişhâd metodu
The views of al-Hermî in Arabic grammar and the istişhâd method in his work titled al-Muharrar
- Tez No: 673889
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN HAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: el-Hermî, İstişhâd, Şiir, Nahiv usulü, al-Hermî, Istishad, Poetry, Nahw method
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İslamiyet'in yayılması, Arap olmayanların İslam'a dâhil olması, fethedilen bölgelerde Arap dilinin yaygın olarak kullanılması gibi nedenlerden dolayı, dil hataları meydana gelmiştir. Bu nedenler Arap dilinin bozulma endişesini beraberinde getirmiş ve istişhâd ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Müellifler, Dini ilimler ve dil ile ilgili bilim dallarında, kelimelerin anlam ve kullanım doğruluğunu kanıtlamak maksadıyla, sıhhati kesin olan nesir ve nazımlardan olan kaynaklara başvurarak çalışmalar yapmışlardır. Yapılan bu çalışmaların neticesinde birçok eser telif edilerek Arap dilinin fasîh yapısının korunması hedeflenmiştir. Bu çalışmamızda da hicri yedinci asırda Yemen'de yaşamış olup Arap dili gramer ilminde yaptığı çalışmalar ile tanınan Ömer b. İsa b. İsmail el-Hermî'nin hayatı, ilmî kişiliği, el-Muharrar fî'n-nahv adlı eserinde kullandığı istişhâd metodu ve el-Hermî'nin nahvî görüşleri ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Language mistakes have occurred with the spread of Islam, the inclusion of non-Arabs in Islam, and the widespread use of the Arabic language in the conquered regions. For these reasons, the need for Istishad has emerged with the concern of the deterioration in the Arabic language. The authors made studies in religious sciences and language related disciplines in order to prove the correctness of the meaning and usage of the words by using examples from prose and verses whose soundness is certain. These texts shown as witnesses are taken from the Qur'an, poetry, prose or Hadith. As a result of these studies, it was aimed to protect the fasîh structure of the Arabic language by copying many works. In this study, she lived in Yemen in the seventh century Ömer b. İsa b. İsmail al-Hermî, his scientific personality, the method of istişhâd he used in his work named al-Muharrar fî'n-nahv and al-Hermî's nahwî views will be discussed.