Pedagojik bir yenilik: Temel cimnastik becerilerinin araştırmaya dayalı öğretim modeliyle kazandırılması hakkında beden eğitimi öğretmenlerinin görüşleri
A pedagogical innovation: Views of physical education teachers about fundamental gymnastics skills with a inquiry-based instructional model
  1. Tez No: 673987
  2. Yazar: MERAL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMİNE SOYTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırmaya Dayalı Öğretim Modeli, Beden Eğitimi ve Spor Dersi, Ritim, Cimnastik Temel Becerisi, Inquiry-Based Instructional Model, Fundamental Gymnastics Skills, Rhythm, Physical Education and Sports Course
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ortaokul öğrencilerine temel cimnastik becerilerinin araştırmaya dayalı öğretim modeli (ADÖM) ile kazandırılması sonucu oluşan pedagojik yeniliğe yönelik beden eğitimi öğretmenlerinin görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya katılan beden eğitimi öğretmenleri derslerini bu model temelinde yürütmüş ve davranış değişikliğini ritim eğitimiyle sağlamışlardır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada nitel veri tekniklerinden“Katılımcı Eylem Araştırması”kullanılmıştır. Araştırmaya 2019-2020 eğitim öğretim yılında MEB Şehzadeler İlçe Müdürlüğüne bağlı 4 ortaokulda görev yapan 5 beden eğitimi ve spor öğretmeni katılmıştır. Örneklemin belirlenmesinde“maksimum çeşitlilik örnekleme”tekniği kullanılmıştır. Araştırma iki aşamada gerçekleşmiştir; eğitimci eğitimi ve okullarda eğitim şeklindedir. Eğitimci eğitimi pilot süreç ve ana süreç şeklinde gerçekleştirilmiştir. Öğretmenler beden eğitimi ve spor dersi dahilinde ADÖM ile temel cimnastik becerilerini ritim aracılığı ile 6 hafta (2 saat) süre ile öğretim yapmışlardır. Araştırmanın verileri odak grup görüşmesi, yüz yüze görüşme, ders sonrası değerlendirme görüşmeleri ve gözlemler aracılığıyla toplanmıştır. Veriler betimsel ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular: Odak Grup Görüşmesi verilerinden Öğretmenlerin Yeterlilikleri, Öğretmenlerin Alan Bilgisi İhtiyaçları, Ders Sonrası Öğretmen Analizi verilerinden Ders Hedeflerine Ulaşabilme, İstendik Çıktılar, Öğrenme Ortamında Olumsuzluklar ve Yüz Yüze Görüşme verilerinden Motivasyon Kaynakları, İçerik ve Modelin Öğrenciye Etkisi temalarına ulaşılmıştır. Sonuçlar: Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin ADÖM ile 5. Sınıf öğrencilerine temel cimnastik becerilerini ritim aracılığıyla kazandırılmasına ilişkin yapılan çalışmalar konusunda görüşlerinin olumlu olduğu söylenebilir. Ancak katılımcılar yeni yöntem ya da model konusunda bilgilerinin olmadığı, dersin süresinin az olması, okulun fiziki şartlarının yetersiz olması ve araç gereç eksikliği konularında sıkıntı yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Buna dayalı olarak model tabanlı eğitim uygulamalarının yaygınlaşmasının gereği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to evaluate teacher views on pedagogical innovation resulting from the acquisition of fundamental gymnastic skills to secondary school students with a inquiry-based instructional model (IBIM). The physical education teachers who participated in the study carried out their courses on the basis of this model and provided the behavioral change with rhythm training. Methods:“Participant Action Research”of qualitative data techniques was used in the research. In the 2019-2020 academic year, 5 physical education and sports teachers working in 4 secondary schools affiliated with Ministry of National Education in Şehzadeler District Directorate participated in the research.“Maximum variation sampling”technique was used to determine the sample. The research took place in two stages: teacher training and education in schools. Teacher training was carried out in the form of pilot process and main process. Teachers taught basic gymnastics skills with IBIM for 6 weeks (2 hours) through rhythm within the scope of physical education and sports lessons. The data of the study were collected through“focus group interviews”,“face-to-face interviews”,“post-course evaluation interviews”and“observations”. The data has been subjected to descriptive and content analysis. Results: From focus group ınterview data, Teachers' Qualifications, Teachers' Field Information Needs themes were obtained whereas Achieving Course Objectives, Desired Outputs, Negativity in Learning Environment themes were obtained from Post-course evaluatin interviews data; and finally Motivational Sources, Content and Impact of Model on Students were obtained from face-to-face ınterview data. Conclusion: It can be said that the opinions of physical education and sports teachers regarding the studies carried out with IBIM on the acquisition of basic gymnastic skills to fifth grade students through rhythm are positive. However, the participants stated that they had difficulty because they lack the knowledge about the new method or model, the duration of the course was not sufficient, the physical conditions of the school were inadequate and there was a lack of equipment. Based on this, the need for the spread of model-based training applications has been demonstrated.