Tulipa armena boiss. var. iycica (baker) marais türünün biyolojisi
- Tez No: 67399
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYVAZ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tulipa armena var. I yaca, Biyoloji, Anatomi
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Tulipa armena Boiss. var. lycica (Baker) Marais. TÜRÜNÜN BİYOLOJİSİ H. Nurdan AKKÜLÂH Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL Jüri : Prof.Bc.H.Saîflri ÖZÎURT Jüri : ^d,Doç.Dr.HüBeyin DURAL ÖZET Tulipa armena Boiss. var. lycica (Baker) Marais. toprak üstü organları tek yıllık, toprak altı organları çok yıllık monokotil endemik bir bitkidir. Bu çalışmamızda Karadağ (Karaman)' dan 2200 m' den toplanan örnekler morfolojik, anatomik, fenolojik ve ekolojik olarak incelenmiştir. Diğer taraftan vejetatif ve generatif dönemlerinde Tulipa armena var. lycica' nm total kül miktarları analizleri yapılmaşıtır. Vejetatif gelişme döneminde kül miktarı %4.5, generatif dönemde %5.2 olarak desbit edilmiştir. Bitki analizlerine ek olarak bu alanlardan alman toprak örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Toprak analizlerinin sonuçlarına göre toprakta bulunan N,K, miktarı generatif devrede, daha fazla, P ve organik madde miktarı vejetatif devrede daha fazladır. Gravimetrik su miktarı tayini ile % su miktarı vejetatif dönemde % 9.4, generatif dönemde % 8.8 olarak bulunmuştur. Gözlemlenmiş Tulipa armena var. lycica' mn kireçsiz, tuzsuz, asitli ve killi topraklan tercih etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis The biology of Tulipa armena Boiss. var lycica (Baker) Marais species. H. Nurdan AKKÜLÂH Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ayvaz ÜNAL Jüri : Prof Dr. Sabri ÖZYURT Jüri : Assoc. Prof Dr. Hüseyin DURAL SUMMARY Tulipa armena Boiss var. lycica (Baker) Marais is an endemic monocotyl plant which its underground organs can live many years and other organs life time is only one year. In this study, the specimens of Tulipa armena var. lycica were collected from Karadağ, 2200 m altitude, and examined as anotomycal, phenological, ecological and morpholical, one the other hand, the total ash. Analysis of. Tulipa armena var. lycica were carried out during both generative and vegetative periods.. The total ask contents were found to be 4.5 % and 5.2 % in vegetative and generative periods, respectivly. In the mean time some collected soil specimens from its habitat were also physically and chemically analyzed. According to the results obtaned from soil analyses; N and K in the generative period. P and organic compounds were found to be much more amount than the others in the vegetative period, water contents, analysed by use gravimetric method were found to be 9.4 % and 8.8 % in vegetative and generative periods, respectively, Our observations showed that Tulipa armena var. lycica prefers acidic, uncalcerous, unsalty and clayey places. Key words : Tulipa armena var. lycica, Boology, Anotomy.