14-16 yaş grubu erkek futbolcularda core antrenmanların sürat, çeviklik ve denge üzerine etkisi
The effect of core training on speed, agility and balance in 14-16 age group male footballers
  1. Tez No: 673990
  2. Yazar: ADEM KARABABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: futbol, core antrenmanları, sürat, çeviklik, denge, football, core training, speed, agility, balance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, 14-16 yaş grubu erkek futbolcularda 8 haftalık core antrenmanların sürat, çeviklik ve denge üzerine etkisini incelemektir. Çalışmaya 14-16 yaşlarında kulüplerde aktif olarak futbol oynayan 24 futbolcu gönüllü olarak katıldı. Araştırmanın deney grubunu, futbol antrenmanlarına ek olarak 8 hafta boyunca haftada 3 gün core antrenmanları uygulanan 12 erkek futbolcu oluşturdu. Araştırmanın kontrol grubunu ise yalnızca düzenli futbol antrenmanı uygulanan 12 erkek futbolcu oluşturdu. Antrenmanlardan önce ve 8 haftalık antrenman sürecinden sonra her iki gruptaki futbolculara bir takım kuvvet, sürat, çeviklik ve denge testleri uygulanarak core antrenmanların etkisi incelendi. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizi SPSS programı kullanılarak gerçekleştirildi. Verilerin normallik düzeyi Shapiro-Wilk testi ile belirlendi. Verilerin çözümlenmesinde bağımsız örneklem t-testi ile bağımlı örneklem t-testi kullanıldı. Deney grubunda mekik, şınav, durarak uzun atlama, illinois çeviklik, t dril ve y denge testleri ön test ve son test değerleri arasında son testler lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilirken (p0,05). Kontrol grubunda ise mekik, şınav, durarak uzun atlama ve illinois çeviklik testlerinde ön test ve son test değerleri arasında son testler lehine anlamlı bir farklılık tespit edilirken (p0.05). Sonuç olarak 8 haftalık core antrenmanlarının kuvvet, çeviklik ve denge parametrelerini geliştirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of 8-week core training on speed, agility and balance in 14-16 age group male footboll players. 24 football players, aged 14-16, actively playing football in clubs participated in the study voluntarily. The experimental group of the study consisted of 12 male football players who underwent core training 3 days a week for 8 weeks in addition to football training. The control group of the study, on the other hand, consisted of 12 male footballers who only received regular football training. Before and after the 8-week training period, a team of strength, speed, agility and balance tests were applied to the players in both groups, and the effect of core training was examined. The analysis of the data obtained within the scope of the research was carried out using the SPSS program. The normality level of the data was determined by the Shapiro-Wilk test. Independent sample t-test and dependent sample t-test were used to analyze the data. In the experimental group, a statistically significant difference was detected between the pre-test and post-test values of the shuttle, push-ups, standing long jump, illinois agility, t-dril and y balance tests in favor of the post-tests (p0.05). In the control group, a significant difference was detected between the pre-test and post-test values in the shuttle, push-ups, standing long jump and illinois agility tests in favor of the posttests (p0.05). As a result, it can be said that 8-week core training improves strength, agility and balance parameters.