Multipl myelom hastalarında, tanı sırasında ve tedavi sonrasında interlökin-10 (ıl-10), vasküler endotelyal growth faktör (VEGF), anjiopoetin-2 (Ang-2) düzeylerinin tetkiki ve bunların hastalık aktivasyonu ve kemik iliğindeki morfolojik prognostik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Investigation of interleukin-10 (il-10), vascular endothelial growth factor (VEGF), angiopoetin-2 (Ang-2) levels in multiple myeloma patients during diagnosis and after treatment, and evaluation of their relationship with disease activation and morphological prognostic parameters in bone marrow
- Tez No: 674024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ KOÇAK TOPRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: IL-10, VEGF, CD27, CD81, Multipl myelom, IL-10, VEGF, CD27, CD81, Multiple myeloma
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Multipl Myelom Hastalarında, Tanı Sırasında ve Tedavi Sonrasında İnterlökin-10 (IL-10), Vasküler Endotelyal Growth Faktör (VEGF), Anjiopoetin-2 (Ang-2) Düzeylerinin Tetkiki ve Bunların Hastalık Aktivasyonu ve Kemik İliğindeki Morfolojik Prognostik Parametrelerle İlişkisinin Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: IL-10,VEGF ve Ang-2'nin MM patofizyolojisinde yer aldığı düşünülmektedir. MM hastalarında serum IL-10, VEGF ve Ang-2 serum düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğunu ve hastalığın evresiyle paralel olarak arttığını doğrulamış çalışmalar mevcuttur. Biz de bu parametrelerin MM'li hastalarda tanı sırasında ve tedavi sonrasında bakarak ve sağlıklı bireylerle kıyaslayarak; hastalık tanısındaki, takibindeki dolayısıyla prognozundaki yerinin değerlendirilmesini hedefledik. Çoğu çalışmadan farklı olarak tedavi ile değişimi ve tedavi yanıtları ile ilişkilerini inceledik. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Hastaneleri'nde Ekim 2017 - Ekim 2018 yılları arasında MM tanısı alan 15 hastadan tanı sırasında ve tedavi sonrasında, 20 hastadan tanı sırasında ve 15 sağlıklıdan periferik kan örneklemesi yapılmıştır. Numuneler ELİSA yöntemi ile çalışılmıştır. Hastaların laboratuvar bulguları, organ tutulumları, komorbiditeleri, kemik iliğinde flow sitometri ile bakılan CD27-CD81 değerleri, tedavileri ve tedavi yanıtları incelendi. OKHN yapılan hastaların ayrıca mobilizasyonla toplanan hücre sayıları incelendi. Bulgular: ISS ile IL-10'un pozitif, VEGF'nin negatif korele olduğu görüldü. Böbrek tutulumu olan hastalarda olmayanlara göre IL-10 değeri yüksek iken VEGF değerinin düşük olduğu saptandı. Tedavi ile VEGF düşüşü istatistiki olarak anlamlıydı.Tedavi yanıtları ile IL-10 ve VEGF arasında ilişki saptanmadı. CD27'si yüksek olanlarda VGPR'ye kıyasla CR yanıtı elde edildiği görüldü. Mobilizasyon ile toplanan CD34 hücre sayısıyla CD27 ile negatif, VEGF ile pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: MM hastalarında serum IL-10 seviyesi ISS ve böbrek tutulumu ile ilişkilidir. Serum VEGF seviyeleri ve mobilizasyonda toplanan kök hücre sayısı arasında pozitif korelasyon bulunmaktadır. CD27 ekspresyonu artıkça mobilizasyonda toplanan kök hücre sayısı azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Interleukin-10 (IL-10), Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF),Angiopoetin-2 (Ang-2) Levels in Multiple Myeloma Patients during Diagnosis and After Treatment, and Evaluation of Their Relationship with Disease Activation and Morphological Prognostic Parameters in Bone Marrow Introduction and Aim: IL-10, VEGF and Ang-2 are thought to be involved in MM pathophysiology. There are studies confirming that serum IL-10, VEGF and Ang-2 serum levels are significantly higher in MM patients compared to the control group and increase in parallel with the stage of the disease. We aimed to evaluate the place of these parameters in the diagnosis, follow-up, and therefore prognosis of illness by looking at the patient with MM during diagnosis and after treatment as well as comparing them with healthy individuals. Unlike most studies, we examined the change with the treatment and its relationships with treatment responses. Materials and Methods: Peripheral blood sampling was performed from 15 patients who were diagnosed with MM during diagnosis and after treatment, from 20 patients during diagnosis and from 15 healthy patients between October 2017 and October 2018 in Ankara University Hospitals. Samples were studied by ELISA method. Laboratory findings, organ involvement, comorbidities, CD27 - CD81 values in flow cytometry, treatments and treatment responses of the patients were examined. The number of cells collected by mobilization was also examined in patients who underwent ASCT. Results: It was observed that ISS and IL-10 were positive and VEGF was negative correlated. In patients with kidney involvement, the value of IL-10 was higher and the value of VEGF is lower compared to the patients without kidney involvement. VEGF reduction with treatment was statistically significant. No relationship was found between treatment responses and IL-10 and VEGF. It was seen that those with high CD27 had CR response compared to VGPR. Negative correlation with CD27 and positive correlation with VEGF were detected with the number of CD34 cells collected by mobilization. Conclusion: Serum IL-10 level is associated with ISS and kidney involvement in MM patients. There is a positive correlation between serum VEGF levels and the number of stem cells collected in mobilization. As the expression of CD27 increases, the number of stem cells collected in mobilization decreases.