Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesine başvuran 28 hafta üzeri nullipar gebelerin doğum korkusu ve doğum şekli tercihleri arasında ilişki: Kesitsel araştırma
A cross -sectional study: the relationship between the fear of chi̇ldbi̇rth and the preference for the deli̇very method for above 28 weeks -nulliparous pregnants. Who applied to Kocaeli University Medi̇cal Faculty
- Tez No: 674034
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Doğum korkusu, doğum tercihi, sezaryen doğum, Fear of birth, preference of birth mode, cesarean delivery
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırmada Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Obstetri polikliniğine 15.11.2019-15.02.2020 tarihlerinde başvuran, 28 hafta ve üzeri gebelik haftalarında olan, nullipar gebelerde doğum korkusu ve doğum şekli tercihini etkileyen faktörleri bulmak, doğum şekli tercihi ile Wijma doğum beklentisi/deneyimi Ölçeği (W- Deq) A versiyonu arasında ilişki olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılan araştırmanın örneklemini Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Obstetri polikliniğine 15.11.2019- 15.02.2020 tarihlerinde herhangi bir nedenle başvuran, 28 hafta ve üzeri gebelik haftalarında olan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan nullipar gebeler oluşturmuştur. Veri toplama formu sosyodemografik özellikler, obstetrik özellikler, doğum hakkında bilgi ve tutumlarını içeren 27 sorudan ve Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi ölçeği(W-DEQ) A versiyonu sorularından oluşmaktadır. İstatistiksel analizde t testi ve Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Ki-Kare testleri kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık p0,05) ve sezaryen doğum şekli daha çok doktorların kararı olmuştur. Sonuç: Üniversite mezunlarında ilk ve orta okul mezunlarına göre, tıbbi nedenle kürtaj olanlarda kendiliğinden düşük olanlara göre, doğum hakkında bilgiyi arkadaşlarından alanlarda diğerlerine göre daha yüksek doğum korkusu tespit edilmiştir. Sezaryen tercihi daha uzun süredir evli olanlarda, gebe kalmak için tedavi görenlerde, karın bölgesinden ameliyat öyküsü olanlarda artmıştır. Doğum şekli tercihinde doktorları etkili olanlarda sezaryen oranı artmıştır. Doğum korkusu ile sezaryen tercihi arasında anlamlı fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to find the factors affecting the fear of childbearing and the preference of delivery method in nulliparous pregnant women who applied to Kocaeli University Research and Application Hospital Gynecology Polyclinic at 28 weeks and above between dates of 15.11.2019-15.02.2020 and to investigate the relationship between W-Deq A version and birth mode preference in these women. Method: The samples of the descriptive and relationship-seeking study consisted of nulliparous pregnant women at 28 weeks and above who applied to Kocaeli University Research and Application Hospital Obstetrics Outpatient Clinic on 15.11.2019-15.02.2020 for any reason and volunteered to participate in the study.The data collection form consists of 27 questions including sociodemographic characteristics, obstetric characteristics, knowledge and attitudes about birth, and W-DEQ A version questions. In statistical analysis, t test and Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Chi-square tests were used. Statistical significance was evaluated as p 0.05) and the cesarean delivery method was mostly decided by the doctors. Conclusion: Fear of birth is higher among university graduates than primary and secondary school graduates, and those with medical abortion than those with spontaneous abortion, and in those who received information about birth from their friends than others. The preference for cesarean has increased in those who have been married for a longer time, those who have been treated for pregnancy, and those who have a history of abdominal surgery. The cesarean rate has increased in those whose physicians are effective in the method of delivery. There was no significant correlation between the fear of delivery and cesarean section preference.