Fazla kilolu ve obez bireylerde yeme bağımlılığı ve tıkınırcasına yeme bozukluğunun değerlendirilmesi
The assesment of food addiction and binge eating disorder in overweight and obese individuals
  1. Tez No: 674049
  2. Yazar: SOLMAZ ECE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN MAHMUT İLKOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: obezite, yeme bağımlılığı, tıkınırcasına yeme bozukluğu, yeme bozuklukları, obesity, food addiction, binge eating disorder, eating disorders
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, fazla kilolu ve obez bireylerde yeme bağımlılığı ve tıkınırcasına yeme bozukluğunun değerlendirilmesi ve yeme bozuklukları ile ilişkilerinin araştırılmasıdır. Beden kütle indeksi (BKİ) 25 ve üzeri, 18 yaş ve üzeri 75 katılımcı ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan bireylere; genel özellikler, antropometrik ölçümler (vücut ağırlığı ve boy uzunluğu), yeme bağımlılığını saptamak için Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği (YFAS), tıkınırcasına yeme bozukluğunu saptamak için Edinburg Bulimiya Araştırma Testi (BITE) ve yeme bozukluğunu değerlendirmek için Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YBDÖ) uygulanmıştır. Katılımcıların %26.7'sinde yeme bağımlılığı (YB), %5.3'ünde tıkınırcasına yeme bozukluğu (TYB) görülmüştür. Bireylerin BKİ ortalaması 31,277±4,771, yaş ortalaması 37,630±11,452 olarak saptanmıştır. Yeme bağımlılığı ile tıkınırcasına yeme bozukluğu arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. YB olanların olmayanlara göre YBDÖ puanlarının, yeme ile ilgili endişeler, beden şekli ile ilgili endişeler ve kilo endişesi puanları anlamlı ölçüde daha yüksektir ancak BKİ yeme bağımlılığına göre anlamlı farklılık göstermemektedir. TYB olanların olmayanlara göre YBDÖ puanlarının, yeme ile ilgili endişeler, beden şekli ile ilgili endişeler, kilo endişesi ve BKİ puanları anlamlı ölçüde daha yüksektir. TYB puanı ve BKİ arasında pozitif korelasyon bulunmaktadır. YBDÖ genel puanı ile BKİ arasında pozitif korelasyon bulunmaktadır. YB semptomları ve BKİ arasında anlamlı ilişki yoktur. Çalışmanın sonucunda yeme bağımlılığının ve tıkınırcasına yeme bozukluğunun yeme bozukluğu psikopatolojisinde önemli yer tuttuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the assesment of food addiction and binge eating disorder in overweight and obese individuals and investigate their correlations with eating disorders. The study was conducted with 75 participants who aged 18 years and older and have body mass index (BMI) of 25 and over. General characteristics, anthropometric measurements (body weight and height), the Yale Food Addiction Scale (YFAS) to assess food addiction, the Bulimic Investigatory Test Edinburgh (BITE) to assess binge eating disorder, and the Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q) to evaluate eating disorders were applied to participants in the study. 26.7% of the participants had food addiction (FA) and 5.3% had binge eating disorder (BED). The mean BMI of the individuals was found to be 31,277 ± 4,771, and the mean age as 37,630 ± 11,452. There is a significant relationship between food addiction and binge eating disorder. The eating concern, shape concern and weight concern scores of the EDE-Q scores were significantly higher in those food addicted compared to non-food addicted, but BMI did not differ significantly according to food addiction. The eating concern, shape concern and weight concern and BMI scores of EDE-Q scores are significantly higher in those with BED compared to those without BED. There is a positive correlation between BED score and BMI. There is a positive correlation between the overall score of EDE-Q and BMI. There is no significant relationship between FA symptoms and BMI. As a result of the study, it has been seen that both food addiction and binge eating disorder have importance for eating disorder psychopathology.