HEMA'lı ve HEMA'sız self-etch adezivlerde ilave hidrofobik reçine uygulamasının sınıf V kompozit restorasyonların klinik performansına etkisi
Effect of an additional hydrophobic resin application in self-etch adhesives on the clinical performance of class V composite restorations
  1. Tez No: 674057
  2. Yazar: MERİÇ BERKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFA TUNCER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik çalışma, Diş aşınması, Adezyon, Reçine kompozit, FDI kriterleri, Clinical trial, Tooth abrasion, Adhesion, Composite dental resin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmanın amacı, çürüksüz servikal lezyonlara iki farklı tek aşamalı dentin adezivinin tek başlarına veya ilave hidrofobik reçine tabakası ile birlikte uygulanmasıyla gerçekleştirilen restorasyonların, 18 aylık klinik performanslarının FDI kriterlerine göre değerlendirilerek, adezivler arasındaki içerik farklılığının ve ilave hidrofobik reçine tabakasının, materyallerin klinik davranışına olan etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya dahil edilen 31 hastada mevcut olan 160 adet diş, Grup 1'de Clearfil S3 Bond Plus, Grup 2'de Clearfil S3 Bond Plus ve Heliobond, Grup 3'te G-Premio Bond, Grup 4'te G-Premio Bond ve Heliobond uygulanarak Clearfil Majesty ES-2 ile tek bir operatör tarafından restore edilmiştir. Restorasyonlar 1 haftalık, 6, 12 ve 18 aylık klinik kullanımlar sonrası değerlendirilmiştir. Çalışma grupları arasındaki farklılık normal dağılıma sahip olmayan değişkenler için Kruskal Wallis Tek yönlü varyans analizi ve Dunn's çoklu karşılaştırma testi ile karşılaştırılmıştır. Zamanlar/ölçümler/gruplar arası farklılık normal dağılıma sahip olmayan sürekli değişkenlerde Friedman ANOVA ve Tukey Post Hoc Test ile değerlendirilmiştir (p0,05). Adezivler arasındaki içerik farklılığı ve ilave hidrofobik reçine uygulamasının klinik performansa önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the 18-month clinical performances of two different one-step dentin adhesives that applied alone or with an additional hydrophobic resin layer to non-carious cervical lesions, according to FDI criteria. 160 teeth in 31 patients included in the study were divided into 4 groups. Clearfil S3 Bond Plus in Group 1, Clearfil S3 Bond Plus and Heliobond in Group 2, G-Premio Bond in Group 3, G-Premio Bond and Heliobond applied teeth in Group 4 and they were restored with Clearfil Majesty ES-2 by single operator. Restorations were evaluated after 1 week, 6, 12 and 18 months of clinical use. The difference between the study groups was compared with Kruskal Wallis One-way analysis of variance and Dunn's multiple comparison test for variables that do not have a normal distribution. Differences between times / measurements / groups were evaluated using Friedman ANOVA and Tukey Post Hoc Test in continuous variables without normal distribution (p0,05). It was found that the difference in content between the adhesives and the application of additional hydrophobic resin had no significant effect on clinical performance.