6. sınıf tıp fakültesi öğrencilerine verilen 'sepsis yönetiminin birinci saati' eğitiminde, simülasyon destekli ters yüz sınıf modelinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of simulation-supported flipped classroom model in the 'first hour of sepsis management' training for 6th year medical students
  1. Tez No: 674058
  2. Yazar: AYDIN GÖNÜLCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE GÜNALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: sepsis yönetimi, ters-yüz öğrenme, tıp eğitimi, yüksek gerçeklilk ile simülasyon, flipped classroom, high-fidelity simulation, medical education, sepsis management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Sepsis, enfeksiyona kontrolsüz bir konak yanıtının neden olduğu hayatı tehdit eden organ işlev bozukluğudur. Tıp fakültelerinde, özellikle sepsis gibi teorik bilgi yükünün yoğun olduğu bir konuda uygulanan eğitimde, geleneksel eğitim dışında bir eğitim yönteminin etkinliğinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Gereç yöntem: Çalışmaya, 1 Şubat 2021- 31 mart 2021 tarihleri arasında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda staj yapmakta olan ve katılmaya gönüllü olan intörn doktorlar dahil edilmiştir. Katılımcıların tamamına, Acil Tıp rotasyonunun başında bir ön-test yapılmıştır. Katılımcılar, blok randomizasyon yöntemi kullanılarak iki gruba ayrılmıştır: Simülasyon tabanlı pratik ile ters-yüz eğitim (ters-yüz + simülasyon) (n=39) ve didaktik eğitim grubu (n=40). Ters-yüz + simülasyon modelinde, önce sepsis yönetiminin ilk saati ile ilgili kaynaklar verilmiştir, sonrasında simülasyon tabanlı bir senaryo ile pratik eğitim verilmiştir. Diğer gruba da aynı konu ile ilgili didaktik eğitim verilmiştir. Daha sonra, yine katılımcıların tamamına, Acil Tıp rotasyonunun sonunda bir son-test yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS Statistics Version 22 (IBM, USA) kullanılmıştır. Eşleştirilmiş örneklerde, kategorik değişkenler için McNemar testi, ordinal değişkenler için de Wilcoxon testi kullanılmıştır. Gruplar arası değerlendirmeler için ise iki yönlü Mann- Whitney U testi ile Ki- kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada yer alan gruplar arasında cinsiyet, yaş ve daha önce simülasyon tabanlı eğitime katılmış olma durumu arasında fark saptanmamıştır. Bunun dışında; son- testteki puan ortalaması, ön- teste göre son- testte elde edilen puan artış ortalaması, ön- teste göre son- testte doğru cevaplanan zor soru sayısındaki değişimde; istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış olsa da ters-yüz + simülasyon modeli ile eğitim alan grup, kontrol grubuna kıyasla bu parametrelere göre daha başarılı bulunmuştur. Son- testteki zor sorular içerisinde doğru yanıtlanan soru sayısında, son- testte başarılı olma oranında, ön- teste göre son- testteki başarılı olma durumundaki değişiklikte ve eğitimden elde edildiği düşünülen faydanın değerlendirilmesinde verilen puanda; ters-yüz + simülasyon ile eğitim alan katılımcılar, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek değerler kaydetmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda öğrencilerin, tıp fakültelerinde simülasyon tabanlı pratik ile ters-yüz sınıf modeli ile verilecek eğitimden didaktik yöntemle verilecek eğitime kıyasla, daha fazla yarar sağlayacağını gösteren önemli deliller elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Sepsis is a life-threatening organ dysfunction caused by an uncontrolled host response to infection. This study aims to evaluate the effectiveness of a non-traditional medical education method, as simulation based training combined with flipped classroom model compared with traditional didactic lecture of the first hour of sepsis. Materials and methods: Last year medical students who were doing their compulsory clerkship of emergency medicine at Ankara University School of Medicine between February 1, 2021 and March 31, 2021, were included in the study. A pre-test was applied to all participants at the beginning of the clerckship rotation. Participants were divided into two groups through block randomization; simulation based + flipped classroom training group (n=39) and didactic training group (n=40). The first group was sent ressources about the first hour of sepsis management and the practical training was provided with a simulation-based scenario session. A traditional lecture was provided to the didactic group. All participants undertook a post-test at the end of the clerkship rotation. SPSS Statistics Version 22 (IBM, USA) was used for statistical analysis of the data obtained. McNemar test was used for categorical variables and Wilcoxon test for ordinal variables in paired samples. Two tailed Mann-Whitney U test and Chi-square test were used for inter-group evaluations. Results: There were no differences between the groups of the study in terms of gender, age and previous participation state in simulation-based training. Students' post-tests' mean scores, the increase of scores between pre and post-tests, the correct answers to the 5 most difficult questions were higher in the flipped classroom group but the differences were not statistically significant when compared to the didactic group. The flipped classroom group was found to be statistically more successful than the control group for post-tests' mean scores, the increase of scores between pre and post-tests and the number of correct answers to the 5 most difficult questions. Participants trained with the flipped classroom model were more satisfied from the training than the control group. Conclusions: Last year medical students would benefit more from training given with non-traditional method like flipped classroom model and simulation training than didactic lectures.