Tiroid spesifik yaşam kalitesi ölçeği ThyPRO Türkçe versiyonu: Merkezimizde hipotiroidizm ile takipli hastalarda sonuçları
Evalution of quality of life in patients with hypothyroidism by means of the Turkish version of the thyroid related patient-reported outcome questionaire ThyPRO: A single center study
- Tez No: 674078
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM GÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: ThyPRO ölçeği, yaşam kalitesi, hipotiroidizm, kronik otoimmün tiroidit, ThyPRO questionnare, quality of life, hypothyroidism, thyroid cancer, chronic autoimmune thyroiditis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç:Tiroid disfonksiyonu ve tiroid kanserleri gibi toplumda sık görülen hastalıkların tedavi hedeflerinde yaşam kalitesini iyileştirmek son zamanlarda önem kazanmıştır. Tiroid hastalıklarının seyrinde ya da tedavilerinin sonucu olarak gelişen hipotiroidizmin fizyolojik ve psikolojik semptomları yaşam kalitesi üzerinde olumsuz sonuçlar yaratmaktadır. Bu çalışmada benign tiroid hastalıklarına spesifik geliştirilen ve Türkçe geçerlilik güvenilirlik çalışması yapılan Tiroid Spesifik Yaşam Kalitesi Ölçeği ThyPRO ölçeğinin hormon replasman tedavisi altındaki kronik otoimmün tiroidit hastaları ve benign patolojiler nedeniyle total tiroidektomi ya da RAI tedavisi ile ablasyon tedavisi uygulanan hastalardaki sonuçlarını görmeyi ve diferansiye tiroid kanseri nedeniyle takip edilen hastalarda kullanılabilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı/ Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Polikliniği'ne Temmuz 2019 – Mart 2021 arasında başvuran 136'sı kronik otoimmün tiroidit, 11'i RAI 'ye sekonder hipotiroidi, 19'u benign patolojiler nedeniyle total tiroidektomiye sekonder hipotiroidi, 95'i diferansiye tiroid kanseri nedeniyle total tiroidektomiye sekonder hipotiroidi hastası olmak üzere 261 gönüllü dahil edildi. Ek hastalığı olanlar dahil edilmedi. Tüm hastalardan TSH, sT3, sT4, kronik otoimmün tiroidit hastalarından ek olarak otoantikorlar gönderildi. Hastalara tiroid ultrasonografisi yapıldı. Tüm hastalara sosyodemografik bilgiler ve hasta takip formu, ThyPRO ölçeği; diferansiye tiroid kanseri hastalarına ek olarak SF-36 ölçeği uygulandı. Bulgular: Hasta gruplarının yaşam kaliteleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Kronik otoimmün tiroiditli hastalarda tanıyı bilmenin beklenilenin aksine anksiyete, depresyon, emosyonel septomlar üzerine etkisi olmadığı görüldü. DTK hastalarında ThyPRO ve SF-36 ölçeğinin kıyaslanabilir alt ölçek skorları arasında beklenildiği gibi negatif korelasyon olduğu görüldü. Sonuç: ThyPRO ölçeği tiroid kanseri ile takipli hastalarda da yaşam kalitesinin değerlendirmek amacıyla kullanılabileceğine dair sonuçlar olsa da daha geniş bir hasta popülasyonunda geçerlilik-güvenilirlik çalışmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Improving the quality of life in the treatment goals of common diseases such as thyroid dysfunction and thyroid cancers has recently gained importance. The physiological and psychological symptoms of hypothyroidism that develop during the course of thyroid diseases or as a result of their treatment have negative consequences on the quality of life. In this study, we aimed to show the results of the Thyroid Related Patient-Reported Outcome Questionaire ThyPRO, which was developed specifically for benign thyroid diseases and whose validity and reliability study was conducted in Turkish, in patients with chronic autoimmune thyroiditis and patients who have undergone surgery or RAI treatment for benign pathologies, and to evaluate its applicability in patients with differentiated thyroid cancer. Matherial and Methods: 261 volunteers, including chronic autoimmune thyroiditis (n=136), RAI-induced hypothyroidism (n=11), undergone total thyroidectomy due to benign pathologies (n=19), and differentiated thyroid cancer (n=95) patients, who applied to our clinic between July 2019 and March 2021, were included in this study. Those with additional comorbidities were excluded. ThyPRO questionnaire was applied to all patients, and SF-36 was also applied to differentiated thyroid cancer patients. Thyroid function tests of all patients were evaluated. Results: There was no significant difference between the groups in terms of quality of life scale scores. It was observed that knowing the diagnosis had no effect on anxiety, depression, and emotional symptoms in patients with chronic autoimmune thyroiditis. As expected, a negative correlation was observed between the comparable subscale scores of the ThyPRO and SF-36 scale in patients with differentiated thyroid cancer. Conclusions: Although the ThyPRO scale can be used to evaluate the quality of life in patients with thyroid cancer, there is a need for further validity-reliability studies.