Bilgi toplumunda değer değişmelerinin sosyolojik boyutu
Sociological dimension of value changes in the information society
- Tez No: 674181
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Toplumu, Değerler, Değer Değişmeleri, Sosyal Medya, Aile, Gözetim Teknolojileri, Oyun Bağımlılığı, Information Society, Values, Value Changes, Social Media, Family, Surveillance Technologies, Game Addiction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bireylerin davranışlarına rehberlik eden ve yaşama dair önceliklerine ilişkin inanç hükümlerini belirleyen değerler ancak toplumsal düzlemde anlam kazanmaktadır. Tarım toplumundan bilgi toplumuna kadar durmaksızın değişen ve evrilen toplumsal yapılanma değerler sistemini de dönüştürmüştür. Bilgi toplumunun teknolojik gelişmelerle ve getirdiği yeniliklerle birlikte hızlı değişen yapısı, bireylerin kollektif bilincini etkileyerek değerleri yapıbozuma uğratmıştır. Bu bağlamda toplumda meydana gelen değişim ve dönüşümden öncelikli olarak etkilenen değerler, toplumsal bütünlüğü sağlamak adına insanlara yeni intibak biçimlerini öngörmüştür. Bu çalışmada, yaşadığımız bilgi çağını daha iyi anlamak ve anlamlandırmak için sosyal bilimcilerin mercekle eğilmesi gereken önemli konulardan biri olan değerler sistemindeki değişimler sosyolojik bağlamda ele alınmıştır. Çalışma literatür taraması yöntemi ile gerçekleşmiştir. Çalışmada bilgi toplumu ve değerler kavramsal bir çerçevede açıklanmış ve tarihsel boyutuyla incelenmeye çalışılmıştır. Beraberinde toplumda temel değer değişimlerinin kaynakları üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise değer değişimlerinden yola çıkılarak toplumda gözle görülür değişime uğrayan değer yapılanmaları alanda yapılmış çalışmalar üzerinden ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Values are the set of criteria that determine how individuals behave like good-bad, right-wrong in society. The constantly changing and evolving social structure from the agricultural society to the information society also transforms the value system. The rapidly changing structure of the information society has deconstructed values by affecting the collective consciousness of individuals. In this context, the values that are primarily affected by the change and transformation that occur in the society shape it in this direction in order to ensure social integrity. The basis of the social structure is to exist with intrinsic values, but the question of whether the change in the social structure affects the values or does the changing values shape the society should be considered by social scientists in the last century. In our study, the changes in the value system, which is one of the important issues that social scientists should focus on in order to better understand and make sense of the information age we live in, are discussed in the sociological context. In our study, the information society and values were explained in a conceptual framework and tried to be examined with its historical dimension. Along with it, the sources of basic value changes in society were emphasized. In the last part, based on value changes, value structures that have undergone visible changes in society are discussed through literature studies.