Feminist kuramlarda kadın kimliği ve kendilik feminizmi
Women identity in feminist theories and self-feminism
- Tez No: 791301
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YÜCEL BAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Kendilik, Kristeva, Kimlik, Feminism, Identity, Selfhood, Kristeva
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET Günümüzde yeni teorilerle çeşitlenen feminizm türleriyle beraber kadın, kadın sorunları ve feminizmin tanımlanması başlı başına bir probleme dönüşmüştür. Feminizm çeşitlendikçe kadın sorununun odağı değişmekte ve çözümü zorlaşmaktadır. Özellikle her dezavantajlı grubun yeni bir feminizm üretmesi bu soruna neden olmaktadır. Bu çalışmada çekirdek feminizmden postmodern feminizmlere kadar olan tüm feminizmlerde kadın kimliği odak nokta olarak belirlenmiştir. Tarihsel olarak feminizm türleri ve eleştirel söylemlerine kronolojik olarak yer verilirken kadın kimliğine yönelik tartışmalara alan açılmıştır. Tüm feminist söylemlerin kıyaslanmasının ardından bir düşünme pratiği olarak kendilik feminizmi önerilmiştir. Teorik olarak bir kimlik sorunu etrafında incelenen kadın problemi kendilik, benlik, birey ve kişi kavramlarıyla birlikte ele alınmaktadır. Bu araştırmada tüm bu kavramlar birçok farklı düşünür ve yazarın teorilerileriyle birlikte incelenmiştir. Özellikle Julia Kristeva'nın tekil deneyimleri önemseyen, biz yerine“benler”diyen, bireye vurgu yapan; verili her tür kimlikten arındırılmış bir şekilde kendiliğine varmaya hedefleyen perspektifi bu araştırma için önemli bir zemin oluşturmaktadır. Buna ek olarak kadın dayanışmasını önemseyerek kadınların kendilik cesaretine sahip olmaları bu araştırmanın yaklaşımını özetlemektedir. Postmodern çağın bireyselleşme paradigması araştırmanın odağını kendilik kavramına döndürmüştür. Bu araştırma kavramsal bir inşa olarak kendilik feminizmi kavramını önermektedir. Kendilik feminizmi, tüm feminizm çeşitlerini içermektedir. Çünkü kendilik feminizmi yeni bir feminizm türü değil mevcut feminizmler ve çıkmazlarına bir perspektif önermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, with the types of feminism diversifying with new theories, the definition of women, women's issues, and feminism have changed into a problem. As feminism diversifies, the focus of the women's problem changes and its solution becomes more difficult. In particular, the production of new feminism by each disadvantaged group causes this problem. In this study, female identity was determined as the focus of all feminism from core feminism to postmodern feminism. Historically, the types of feminism and their critical discourses have been included chronologically, and space has been opened for discussions on female identity. After comparing all the feminist discourses with each other, the concept of self-feminism is proposed as a thinking practice. In the problem of women, which is examined theoretically as an identity problem, the concepts of entity, self, individual, and person are discussed together. In this research, all these concepts are examined together with the theories of many different philosophers and writers. Considering the individual experiences of Julia Kristeva in particular, emphasizing the individual by saying“I”instead of“We”; The perspective of trying to reach the“self”as a goal, free from any given identity, constitutes an important ground for this research. In addition, the fact that women have the courage to selfhood by giving importance to women's solidarity summarizes the approach of this research. The individuation paradigm of the postmodern age has turned the focus of this research to the concept of self. This research proposes the concept of self-feminism as a notional construct. Self-feminism includes all forms of feminism. Because self-feminism is not a new type of feminism, it offers a perspective on existing feminisms and their dilemmas.