Piyano eğitiminde temel teknik ve egzersizler üzerine bir çalışma
A Study on basic technique and exercises in the piano education
- Tez No: 67421
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SALİH ERGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Piyano eğitimi, teknik, mekanizma, egzersiz, Piano education, technique, mechanism, exercise
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Öz Yüksek Lisans Tezi PİYANO EĞİTİMİNDE TEMEL TEKNİK VE EGZERSİZLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Zehra Seçkin GÖKBUDAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman : Prof. M. Salih ERGAN 1 997, V+51 Sayfa Jüri : Prof. M. Salih ERGAN : Doç. Gül ÇİMEN : Doç. Yusuf AKBULUT Bu çalışma, piyano eğitiminde temel teknik ve egzersizleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, piyanonun yapısal gelişimiyle birlikte, çalma tekniğinin gelişimi incelenmiş, piyanoyu çalma işlevini gerçekleştiren temel teknikler, yani temel mekanizmalar ve piyano literatüründe yaygın bir şekilde karşımıza çıkan figürler için temel egzersizler tespit edilmiştir. Yeterli teknik düzey elde edildiği zaman, çalgıyı kullanma becerisi artar. Aynı şekilde, piyanoyu kullanma becerisinin artması da bu çalgıda yeterli teknik düzeye erişildiği zaman olur. Bunun başarılabilmesi için piyano eğitiminin insanın fiziki kapa sitesine uygun olan egzersizlerin seçilerek yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis A STUDY ON BASIC TECHNIQUE AND EXERCISES IN THE PIANO EDUCATION Zehra Seçkin GÖKBUDAK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Music Education Supervisor : Prof. M. Salih ERGAN 1997, V+51 Page Jury : Prof. M. Salih ERGAN : Doç. Gül ÇİMEN : Doç. Yusuf AKBULUT This work studies basic techniques and exercises involved in piano education. For this purpose, structural development and the development of playing techniques have been studied, and basic techniques involved in playing the piano, that is, basic mechanisms and basic exercises for figures common in piano literature have been de termined. Once enough technical level has been achieved, skills for playing an instrument increases. Likewise, improving piano playing skills requires enough technical level. For this to be achieved, it has been concluded that while choosing exercises for the piano education, the physical capacity of the human should be taken into consideration and make the selection accordingly.