Sanat Tıbbı ve piyano tekniğinin işlevsel biyomekaniği Czerny ve Brahms egzersizler desteği ile Chopin ve Liszt etüdlerin çalışma yöntemleri
Medecine of arts and the functional biomechanics of piano techniques-methodes of practicing Chopin and Liszt etudes supporting by Czerny's and Brahms' exercises
  1. Tez No: 340387
  2. Yazar: FULYA TEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ÇELEBİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyopsikolojik Sorunlar, Piyanist Fizyolojisi, Piyanist Sakatlıkları, Piyano Tekniği, Sanat Tıbbı, Arts Medicine, Physiopsychologic Problems, Pianist?s İnjuries, Piano Techniques, Pianist?s Physiology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Piyano çalmak; diğer enstrümanların icrasında olduğu gibi bedene aykırı (antifizyolojik) bir durumdur. Enstrümanın kullanımı sırasında; enstrüman yapısının beden yapısına aykırı olması ve bedenin bu aykırılığa kendini uydurmaya çalışması ortaya büyük sorunlar çıkarmaktadır. Piyano çalışma esnasında bedeni yanlış tutma alışkanlığına; sırt, bel, boyun, dirsek, bilek ve parmakları da yanlış tutma, yanlış hareket ettirme ve bütün bu organları kuvvetlendirememeyi, uzun saatler süresince aynı hareketleri tekrarlamayı da eklersek durumun daha da kötüye gitmesi kaçınılmazdır. Bedenin herhangi bir yerinde hissedilecek ağrı, yanma, acı, gerilme, uyuşma, soğuma, elektriklenme; bedenin verdiği bir alarmdır, bu alarma rağmen çalışmaya devam etmek, oluşacak sorunları çözümsüz duruma getirecektir. Her yaş diliminde bu sorunların ihmâl edilmesi, normal kabûl edilmesi ve yanlış teknikle çalışılması sonucunda gelişen hastalıklı (patolojik) durumu iyileştirmek çok zor hattâ imkânsız olmaktadır. Bu sorunlar nedeniyle 18.yy. sonlarında başlayan araştırmalar, 20. yüzyılın ortalarından itibaren hızlanmış, son yirmi yılda ise ?Sanat Tıbbı? isimli yeni bir tıp dalı ortaya çıkmıştır. Sanat çalışmaları alanında yapılan bu tıbbî araştırmalar; teknik çalışmaları rastlantılardan kurtararak sanat çalışmalarına bilimsel temel eklemiş, bilinçli çalışma zihniyetini geliştirmiş ve sanat uygulamalarında bilinçsiz, yanlış, gereksiz, aşırı çalışmalar nedeniyle ortaya çıkan bedensel-ruhsal (fizyopsikolojik) sorunları tüm açıklığıyla ortaya sermiştir. Başarı elde etmek için kabiliyet; tek başına yeterli olmamaktadır, bunun için yoğun bir beden bilinci çalışması yapmak gerekmektedir. Tıp biliminin katkısıyla sanat çalışmalarının; deneme-yanılma metoduyla yapılan ve gereksiz zaman kaybına, sakatlanmalara sebep olan geleneksel çalışma yapısından çıkartılıp bilimsel temellere oturtulması en sağlıklı yoldur. Piyanist; ?Sanat Tıbbı-Piyanist Fizyolojisi? eğitimiyle bedenini tanıyacak, sakatlanmayı önlemek için gerekli hareketleri ve bedenine zararlı hareketleri öğrenecek, kas-eklem-kirişlerin ne şekilde kuvvetlendirilmesi ve kullanılması gerektiğinin bilincine varacaktır. Bu araştırmada; hedeflenen konuyla çok yakın ilişkide olan ve piyano tekniğinin başlıca sorunları ile örtüşen Chopin Etüdler opus:10/2-3-5-7-9, opus: 25/6-8-9-10-11-12 ile Liszt-Paganini no: 4. ve 6. Etüdlerin çalışma yöntemleri; Czerny opus: 821 Piyano için Sekiz Ölçülük 160 Kısa Egzersiz ve Brahms Piyano için 51 Egzersiz arasından destek ve örnek olarak seçilen egzersizler aracılığıyla, teknik açıdan ayrıntılı bir şekilde açıklanacak, sınıflama (aralık, oktav, gam, arpej) yöntemi ve örnekleme yoluyla ele alınarak teknik yanlışların sebep olduğu sakatlıklar ve bu sakatlıkların oluşmaması için çalışma yöntemleri incelenecektir. Bu etüdlerin teknik açıdan ayrıntılı bir şekilde açıklamasının yapılması; etüdlerin kısa zamanda, doğru, etkili ve sağlıklı bir şekilde uygulanmasını ve çalınmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Playing the piano, as well as all other musical instruments, necessitates postures which are not natural to the human body. During the use of an instrument, the anti-ergonomic structure of the instrument and the strain undergone by the body to adapt itself to this unfavourable circumstance give rise to major problems. With an habitually incorrect posture at the piano during practice, further aggravated by improper positioning and improper deploying of the back, the waist, the neck, the elbow, the wrist and the fingers and that maintained for many hours, a deterioration of the situation is unavoidable. Any pain, any burning, aching, tingling sensation, any numbness, any tension, any hypothermiae anywhere in the body are all forewarnings issued by the the body, a disregard where of makes the ensuing problems insolvable. In all age groups, it is very difficult or sometimes impossible to alleviate the pathological situations which are the results of disregard of or attenuation to these evils and continuation of the practice with a wrong technique. Medical research on problems of this nature have started in the late 18th century and grown rapidly and has assumed the status of an independent branch called ?The Medicine of Art? in the last decade. These medical researches in the area of musical practice, have liberatted technical studies from their fortuituous aspects, provided them with a scientific basis, contributed to the developement of a mentality of self-conscious practice, illustrating beyond doubt the physiological as well as and psychological problems that arise from habitually incorrect postures and methodologically unfounded, unnecessarily long periods of practising. It is seen that talent alone is not sufficient for achieving success, indeed this is only possible through an intensive training in corporal consciousness. The best way of doing this is to avail onself of the contributions of the medical science to place the musical practice on a scientific basis and discard its traditional structure that causes injury and waste of time through methods based on trial-and-error. The pianist will discover his/her body by means of a ?Medicine of Art -Physiology of Pianist? training and learn exercises that prevent injuries and recognise movements that are harmful to his/her body, develop a consciousness of the manner in which muscles, joints and tendons are to be strengthened and deployed. In the present investigation, the method of practising with the Chopin Etudes opus: 10/2-3-5-7-9, opus: 25/6-8-9-10-11-12 and Liszt-Paganini Etude no:4 and 6 which are in close affinity with the targeted results, will be explained in conjunction with a selection of samples and supportive examples from the 160 Short Eight Measure Exercises for Piano Opus: 821 by Czerny and 51 Exercises by Brahms by means of the classification (intervals, octaves, scales, arpeggios) and the sampling method thereby pointing out the injuries caused by technical faults and the methods of avoiding them. The detailed technical investigation of these etudes will enable the musician to use and perform them correctly and efficiently, in a brief span of time.