Halka kanallarda laminar akışın nümerik analizi ve bilgisayar programı
Numerical analysis and computer programme of laminar flow in annular channels
- Tez No: 67424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYA ALTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Halka Kanal, Laminer Akış, Annular channel, Laminar flow
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu tezde içice geçmiş iki boru arasındaki halka kesitten sıkıştırılamaz bir akışkanın laminer akışında akış karakteristikleri incelenmeye çalışılmıştır. Bu incelemede hız ve basınç dağılımları bulunmak istenmiştir. Bunun için Navier - Stokes denkleminden yararlanılmıştır. Bu denklemin çözümü için kullanılan metod Referans (4)' den alınmıştır. Elde edilen denklemler sonlu fark formülleriyle beş köşegenli matris sistemine dönüştürülmüştür. Bu matris sistemi de SOR (Succesive Over Relaxation ) nümerik analiz metodu ile çözülmeye çalışılmıştır. Çözümün gerçeğe yakınsaması için halka kanala girişin ve boru cidarlarına yakın bölgelerin etkisi gözönüne alınmıştır. Halka kanalda ilerledikçe hız ve basınç profillerinin nasıl değişeceği araştırılmak istenmiştir. Bu işlemler Doç. Dr. Zekeriya Akaç tarafından hazırlanan bir bilgisayar programı kullanılarak yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this thesis, the flow characteristics of an incompressible fluid with laminar flow condition in an annular section of the concentric pipes have been investigated. The distrubitions of velocity and pressure have been research with the aid of Navier- Stokes equation. The method used to solve Navier-Stokes equation has been taken from Reference (4). The equations have been derived and converted to pentadiagonal matrix by using finite difference formulation technique.This matrix system has been solved by SOR ( Succesive Over Relaxation ) method. The effect of close sections to the entrance and pipe wall has been considered for attaining real case. The variations of velocity and pressure profiles along the annular channel have been investigated. These processes have been accomplished by using a computer program developed by Assoc. Prof. Dr. Zekeriya Altaç.