İstanbul ilindeki askeri personelin periodontal sağlık durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of periodontal health status of military personnel in istanbul province.
- Tez No: 674257
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÇİNTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ağız-diş sağlığı, CPI indeksi, periodontal hastalık, askeri personel, periodontal diseases, gingivitis, oral health, CPI index, general health
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bireyleri en çok etkileyen temel ağız hastalıklarından olan periodontitis Dünya çapında yüksek prevelans ile bireyleri en çok etkileyen iki temel dişeti hastalığından biridir. Askeri personelin periodontal sağlığının iyi olması, acil diş müdahalesi sayısını ve askeri faaliyetlere eksik katılımı azaltarak tüm ülke askeri kuvvetlerinin güvenliğine katkıda bulunabilir. Bu çalışmada İstanbul İlindeki Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan birliklerde çalışan, 25-50 yaş arası, meslek süreleri 5 yıldan uzun olan toplam 330 muvazzaf erkek askeri personel rastgele seçilerek, cinsiyet ve yaş grupları standardize olan spesifik bir popülasyonda periodontal hastalıklar değerlendirildi. Klinik ölçümler kaydedildikten sonra gönüllüler ağız sağlığı hakkında bilgilendirilmiş ve CPI indeksi ile periodontal durum değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizde SPSS 26.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, United States) programı kullanıldı. Katılımcıların %90'nın ihtiyaç olduğunda diş hekimi ziyareti yaptığı gözlenmiştir. CPI indeks özelliklerine bakıldığında %10.9'nda sağlıklı periodonsiyum %26.1'inde sondalama ile kanama, %48.8'inde diş taşı, %59.4'ünde 3.5-5.5 mm arasında cep var olduğu, %4.8'inde ise ortalama 5.5 mm'den derin cep olduğu gözlenmiştir. Sondalama ile kanama olan grubun en genç grup olduğu, meslek yılı ve aylık gelir düzeyinin yine bu grupta en düşük olduğu saptanmıştır. 5.5 mm'den daha derin cep varlığı olan katılımcılarda anne eğitim durumu istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0.039). Babanın eğitim durumu, katılımcıların medeni durumu ve sigara kullanımı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Günümüzde ağız sağlığı, genel sağlığın önemli bir unsuru olarak görülmekte ve sağlığın diğer yönleriyle ortak risk faktörlerini paylaşmaktadır. Ağız hastalıkları için etkili önleyici tedbirler için yeterli kanıt olmasına rağmen, ağız sağlığının başarısı hala önemli bir halk sağlığı sorunudur. Diş hekimleri, toplumun ağız-diş sağlığı programlarının oluşturulmasında ve tanımlanmış güncel sorunların yönetiminde önemli rollere sahiplerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, a total of 330 military personnel in Istanbul province were enrolled and periodontal diseases were evaluated in a specific population whose gender and age groups were standardized. After the clinical measurements were recorded, the CPI index and periodontal status were evaluated. SPSS 26.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, United States) program was used for statistical analysis. It has been observed that 90% of the participants visit a dentist when needed. When the CPI index features were examined, it was observed that 10.9% of the participants had a healthy periodontium, 26.1% had bleeding with probing, 48.8% had calculus, %59.4 had a pocket of 3.5-5.5 mm, and 4.8% had a pocket greater than 5.5 mm. It was determined that the group with bleeding by probing was the youngest group, and the occupational year and monthly income level were the lowest in this group. The mother's education level was found to be statistically significantly lower in the participants with pockets deeper than 5.5 mm. There was no significant difference between groups in terms of father's educational status, participants' marital status and smoking. Oral health today is an important element of overall health and shares common risk factors with other aspects of health. Although there is sufficient evidence for effective preventive measures for oral diseases, the success of oral health is still a major public health issue. Dentists have important roles in the creation of society's oral-dental health programs and in the management of defined current problems.