Geleneksel konut ve çevresel sürdürülebilirlik ilişkisi: erzincan kemaliye örneği
Traditional housing and environmental sustainabilityrelationship: Example of erzi̇ncan kemali̇ye
- Tez No: 674386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV ERARSLAN GÖÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kemaliye Geleneksel Konutları, Sürdürülebilir Mimari, Kemaliye Traditional Houses, Sustainable Architecture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Erzincan Kemaliye ilçesi geleneksel konutlarının iklim ve coğrafya, topoğrafya, bitki örtüsü, su kaynakları, yönlenme, manzara ve malzeme gibi çevresel sürdürülebilirlik ilkeleri bağlamında incelendiği bu çalışmanın birinci bölümünde çalışmanın amacı, kapsamı ve önemi belirtilmiş, konuya başlamadan önce bir hazırlık yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde sürdürülebilirlik kavramı ele alınmış, sürdürülebilir mimari tanımlaması yapılmıştır. Yaşanabilir Tasarım İlkesi, Yapı Yaşam Döngüsü ve Kaynakların Korunumu İlkesi ile Kemaliye bölgesi arasındaki ilişkiye değinilmiş, sürdürülebilirliğin mimariye nasıl uygulanabileceği açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde Kemaliye bölgesinin coğrafi özelliklerinden, bitki örtüsünden, su kaynaklarından, malzeme yapısından, sosyal ve kültürel yapısından bahsedilmiş, tarihsel gelişim ele alınmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde Kemaliye evlerinin genel özellikleri, kat organizasyonları ve plan tipleri açıklanmış, yapım sistemleri ve cephe özellikleri irdelenmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde geleneksel Kemaliye konutlarının çevresel sürdürülebilirlik ilkeleri açısından değerlendirilmesi yapılmış, bu kapsamda iklim özellikleri, topoğrafya, yönleme, su kaynakları, bitki örtüsü ve malzeme ele alınmıştır. Yapılan çalışma sonucunda 19.yüzyıldan beri kendine özgü yapısını korumayı başaran Kemaliye konutlarının gelecek nesillere aktarılabilmesi için sürdürülebilirlik bazında geçmiş ele alınmış ve çevredeki pek çok geleneksel Türk evi ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, where the traditional residences of Erzincan Kemaliye district were examined in the context of environmental and sustainability principles such as climate and geography, topography, vegetation, water resources, orientation, landscape and materials, the purpose, scope and importance of the study was specified and a preparation was made before starting the subject. In the second part of the study, the concept of sustainability is discussed and a definition of sustainable architecture is made. The relationship between the Livable Design Principle, the Building Lifecycle and the Conservation of Resources Principle and the Kemaliye region is explained, and how sustainability can be applied to architecture is explained. In the third part of the study, the geographical features, vegetation, water resources, material structure, social and cultural structure of the Kemaliye region are mentioned and historical development is discussed. In the fourth part of the study, general properties, floor organizations and plan types of Kemaliye houses are explained, construction systems and facade features are examined. In the fifth part of the study, the evaluation of traditional Kemaliye residences in terms of environmental sustainability principles has been made, in this context, climate features, topography, orientation, water resources, vegetation and materials are discussed. As a result of the study, Kemaliye residences, which have managed to maintain their unique structure since the 19th century, have been handled in the past on a sustainability basis and compared with many traditional Turkish houses in the surrounding area.