Antik ve klasik kaynaklar ışığında eskiçağ toplumlarında cinsiyet ayrımı ve kadın-erkek çekişmesi
Gender discrimination and conflict between men and women in ancient societies in the light of ancient and classical sources
- Tez No: 674399
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eski Doğu, Eski Batı, kadın, erkek, kadın-erkek çekişmesi, Ancient East, Ancient West, woman, man, woman-man conflict
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bilindiği üzere, Âdem ve Havva'nın yaratılması ile birlikte başlayan kadın-erkek çekişmesi, günümüzde de devam etmektedir. Ancak biz bu çalışmamızda Antik ve Klasik kaynakların ışığında Eskiçağ toplumlarında cinsiyet ayrımı ve kadın-erkek çekişmesini ele almak suretiyle, günümüzde yaşanan sorunların kökenini tespit etmeye çalıştık. Esas itibariyle tezimiz önsöz ve giriş dışında üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Eskiçağ kavramı ve bu devrin kaynakları üzerine kısa bir değerlendirme yapılmıştır. Birinci Bölüm' de Antik ve Klasik kaynakların yanı sıra kutsal kitaplarda evrenin ve insanoğlunun yaratılışı ve bununla bağlantılı olarak erkeğin kadına bakış açısı ele alınmıştır. İkinci Bölüm' de ise, Eski Doğu medeniyetinde pay sahibi olan önemli toplumların siyasi ve sosyal tarihleri kısaca gözler önüne serildikten sonra, söz konusu toplumlarda kadın-erkek ilişkileri kaynakların ışığında gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Tezimizin üçüncü ve son bölümünde ise, Eski Batı toplumlarında kadın-erkek ilişkileri tüm ayrıntıları ile ele alınmıştır. Bu çalışmanın, bundan sonra yapılacak olan benzeri çalışmalara örnek teşkil edeceğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
As it is known, the conflict between men and wowen, which started with the creation of Adam and Eve, continues today. However, in this study, we tried to determine the root of the problems experienced today by dealing with sexual discrimination and the conflict between men and women in ancient societies in the light of ancient and classical sources. Basically, our thesis consists of three main parts. In the introduction part, a brief evaluation has been made on the concept of Ancient Age and the sources of this period. In the first part, besides the ancient and classical sources, the creation of the universe and human beings in the holy books and in connection with this, the perspective of men and women are discussed. In the second part, after the political and social histories of the important societies that had a share in the Ancient Eastern Civilization were briefly revealed, the male-female relations in the mentioned societies were tried to be revealed in the light of the sources. In the third and last part of our thesis, the relations between men and women in the Ancient Western societies are discussed in detail. We believe that this study will set an example for similar studies to be carried out in the future.