Atriyal septal defekti olan çocuk hastalarda baş ağrısı ve migren sıklığı
Frequency of headache and migraine in child patients with atrial septal defect
- Tez No: 674421
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER İBRAHİM DAİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, migren, atriyal septal defekt, çocukluk çağı, Headache, migraine, atrial septal defect, childhood
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Atriyal Septal Defekti Olan Çocuk Hastalarda Baş Ağrısı ve Migren Sıklığı. Baş ağrısı çocuklarda okul başarısını, arkadaşlarıyla ilişkilerini ve okula devam durumunu etkileyerek yaşam kalitesini bozan sık görülen yakınmalardan biridir. Çocuklarda baş ağrısının en sık nedeni migrendir. Son yıllarda yapılan birçok çalışmada, konjenital kalp hastalığı ile migren arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir. Atriyal Septal Defektli hastalarda yapılmış çok az çalışma mevcut olup bu çalışmalar göstermiştir ki; soldan sağa şantlı konjenital kalp hastalığı ile migren baş ağrısı arasında nedensel bir ilişki bulunmaktadır. Çalışmamızda çocuklarda ASD ile baş ağrısı ve migren arasındaki ilişkiyi saptamayı, perkutan olarak defektin kapatılması sonrasında, baş ağrısı ve migren prevalansında azalma olup olmayacağını değerlendirmeyi ve auralı-aurasız migren prevalansını belirleyip bu durumun konjenital kalp hastalığı ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamız Kasım 2019 - Mayıs 2021 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ASD tanısı almış ve onarılma işlemi yapılan 4-18 yaş arası çocuk hastalarda prospektif olarak ICHD-3 kriterlerine göre hazırlanmış anket formu doldurulmak suretiyle yapıldı. Anket onarım işlemin öncesinde ve sonrasında 3., 6. ve 9. ayda hasta ve hasta yakınlarına tekrar ulaşılarak sorgulandı. Çalışmaya mental retardasyonu olan, daha önce kardiyak girişimsel işlem uygulanan, medikal ilaç tedavisi alan, intrakraniyel ve psikiyatrik sorunları olan hastalar dahil edilmedi. Çalışmaya 69 hasta kabul edildi. İşlem sonrası 3. ay sorgulamasında başlangıçta ağrısı olan 10 hastanın 9 unda geçtiği, 5 hastada ise yeni başlangıçlı baş ağrısı geliştiği görüldü. 6.ay sorgulamada baş ağrısı 6 hastadan 5 inde geçtiği ve 9. ay sorgulamasında ise baş ağrısı olan bir hasta görüldü. Hastalarda kapatma cihazları kullanıldı. Kullanılan cihazın markası ile baş ağrısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlendi. Çalışmamızda ASD kapatılma işlemi sonrası baş ağrısı sıklığında, şiddetinde, atak sayısında azalma ve yeni başlangıçlı baş ağrıları görülmüştür. Çocuk hastalarda transkatater onarım işlemi sonrası ağrı sıklığında azalma ve yeni başlangıçlı baş ağrıları görülmesi bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekliliğini göstermektedir. Migren baş ağrılarının kardiyak defektlerle ilişkisinin gösterilmesi, migren tanı ve tedavisinde prognozu olumlu etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
Headache and Migraine Prevalence in Pediatric Patients with Atrial Septal Defects. Headache is one of the common complaints that impairs the quality of life of children by affecting school success, relationships with friends and school attendance. The most common cause of headache in children is migraine. In many studies conducted in recent years, it has been found that there is a relationship between congenital heart disease and migraine. There are very few studies conducted on patients with Atrial Septal Defect, and these studies have shown that; There is a causal relationship between congenital heart disease with a left-to-right shunt and migraine headache. In our study, we aimed to determine the relationship between ASD and headache and migraine in children, to evaluate whether the prevalence of headache and migraine would decrease after the defect was closed percutaneously, and to determine the prevalence of migraine with and without aura and to investigate the relationship between this condition and congenital heart disease. Our study was carried out by filling out a questionnaire form prepared according to ICHD-3 criteria prospectively in children aged 4-18 years who were diagnosed with ASD and were repaired between November 2019 and May 2021 in Gaziantep University Medical Faculty Hospital. The questionnaire was re-contacted to the patients and their relatives before and at 3., 6. and 9. months after the repair. Patients with mental retardation, previous cardiac interventional procedures, medical medication and intracranial and psychiatric problems were not included in the study. 69 patients were included in the study. At the third month after the procedure, it was observed that 9 of 10 patients who had initial pain resolved, and 5 patients developed new onset headache. At the 6th month interrogation, it was seen that the headache disappeared in 5 of the 6 patients and one patient had a headache at the 9th month questioning. Closure devices were used in patients. It was determined that there was no statistically significant relationship between the brand of the device used and headache. In our study, after ASD closure, headache frequency, severity, and number of attacks decreased and new-onset headaches were observed. The decrease in the frequency of pain and new-onset headaches after transcatater repair in pediatric patients indicates the need for more research on this subject. Showing the relationship between migraine headaches and cardiac defects will positively affect the prognosis in migraine diagnosis and treatment.