Tedavisi tamamlanmış remisyondaki çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemi hastalarının tedavi ilişkili nörolojik komplikasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of treatment-related neurological complications ofchildhood acute lymphoblastic leukemia patients in remission after treatment
  1. Tez No: 674423
  2. Yazar: HASAN KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN AKBAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut lenfoblastik lösemi, Nörolojik yan etki, Çocuk, Acute lymphoblastic leukemia, neurological side effect, Child
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmamızda tedavisi tamamlanmış remisyondaki çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastalarının tedavi ilişkili nörolojik komplikasyonlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Polikliniğinde rutin olarak yapılan, poliklinik dosyalarında kayıt altına alınan nörolojik tetkikler retrospektif olarak incelendi. Veriler, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi arşivinden alınan dosyalar incelenerek elde edildi. Hastaların %29,1'inin 5-9 yaş, %42,7'sinin 10-14 yaş, %28,2'sinin ise ≥15 yaş olduğu, %55,5'inin erkek ve %44,5'inin kız olduğu, %19,3'ünün SRG(Standart Risk Grubu), %62,4'ünün MRG(Orta Risk Grubu) ve %18,3'ünün ise HRG (Yüksek Risk Grubu) risk sınıfında olduğu tespit edildi. Hastaların %51,9'unun radyoterapialdığı, %3,6'sında(n=4) nörolojik semptom olduğu, %21,8'inde(n=24) anormal MR (manyetik Rezonans) bulgusu görüldüğü, %0.9'unda(n=1) anormal EEG(Elektroensefalogram) bulgusu bulunduğu tespit edildi. Sonuç olarak ALL tanısı alıp idame tedavisinitamamlayanremisyondakihastaların nörolojik olarak değerlendirilmesi ve olası yan etkilerin erken teşhis edilip tedavi edilmesi önem taşımaktadır.ALL hastalarının tedavileri sırasında nörolojik yan etkilerin takibi için daha uzun süreli prospektif çalışmalar planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to evaluate the treatment-related neurological complications in children with acute lymphoblastic leukemia (ALL) in remission whose treatment was completed. For this purpose, neurological examinations performed routinely in Gaziantep University Medical Faculty Pediatric Hematology and Oncology Outpatient Clinic and recorded in outpatient files were retrospectively analyzed. The data were obtained by examining the files taken from Gaziantep University Medical Faculty Hospital archive. 29.1% of the patients were 5-9 years old, 42.7% were 10-14 years old, 28.2% were ≥15 years old, 55.5% were boys and 44.5% were girls. 19.3% of them were in SRG, 62.4% in MRG and 18.3% in HRG risk class. 51.9% of the patients received radiotherapy, 3.6% (n = 4) had neurological symptoms, 21.8% (n = 24) had abnormal MRI findings, 0.9% (n = 1) It was found that there was an abnormal EEG finding. In conclusion, neurological evaluation of patients in remission who are diagnosed with ALL and completed maintenance therapy and early diagnosis and treatment of possible side effects are important. Longer-term prospective studies should be planned for the follow-up of neurological side effects during the treatment of ALL patients.