Representación de la mujer en la novela Española contemporánea escrita por mujeres
Kadın yazarlar tarafından yazılan çağdaş İspanyol romanında kadın temsili / The representation of the woman in contemporary Spanish novel written by women
- Tez No: 674455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEMAN GÜRLEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Dönem İspanyol Romanı, Kadın Özne, Cinsiyet, Kadın Yazar, Yapısalcılık Sonrası Feminist Eleştiri, Contemporary Spanish Novel, Female Subject, Gender, Female Author
- Yıl: 2021
- Dil: İspanyolca
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışma, İspanya'nın demokrasiye geçiş dönemi olan 80'li yıllardan günümüze kadın yazarlar tarafından yazılmış çağdaş İspanyol romanında kadın öznenin kurgulanma ve temsil edilme biçimlerini, yapısalcılık sonrası feminist edebiyat eleştirisi kuramı ışığında incelemeyi hedefler. Her on yıllık dönem için, ait olduğu dönemi temsil ettiği düşünülen dört roman seçilmiştir. İnceleme nesnesi romanlar sırasıyla; Almudena Grandes tarafından yazılan Las edades de Lulú, Lucía Etxebarria tarafından yazılan Beatriz y los cuerpos celestes, Carmen Amoraga tarafından yazılan Algo tan parecido al amor ve Rosa Montero tarafından yazılan La carne adlı eserlerdir. Çözümlemenin odak noktasını birinci romanda Lulú; ikinci romanda Beatriz; üçüncü romanda Ana, Amparo ve Silvana; dördüncü romanda Soledad adlı kadın baş karakterler oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, bu karakterler aracılığıyla, adı geçen metinlerde kullanılan dilin, yapısalcılık sonrası feminist kuramsal söyleminde önerilen kadın özne kurgusu ve cinsiyet söylemiyle ne ölçüde örtüştüğü ve/ veya ayrıştığı sorusuna tematik ve biçimsel olarak cevap bulmaktır. Çalışmada incelenecek metinler, konuları ve biçimleri açısından, İspanya'da demokrasiye geçilen 80'li yıllardan günümüze siyasi, kültürel ve edebi arka planla ilişkilendirilmektedir. Sonuç olarak, Batı düşünce sisteminin dayandığı ikili karşıtlıkların güçlü tarafında yer alan erilin, dilde de baskın taraf olmasından, kadının dilde cinsel bir özne olarak temsilini imkansız kıldığı; kadının dilde kendini erkeğin ötekisi olarak kurmak zorunda kaldığı; ancak, eril dili bozguna uğratmanın mümkün olduğu; inceleme nesnesi romanların, kadın öznenin temsiline olanak tanıyan bir dilin yokluğuna ve böyle bir dile olan ihtiyaca dikkat çektiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the construction and representation of the female subject in contemporary Spanish novel written by female authors starting from 1980's, which is the period of the transition to democracy in Spain, up to today, in the light of poststructuralist feminist literary criticism. To achieve this, four novels, which are thought to represent the period they belong to, have been chosen for each decade as of the transition. The novels to be analyzed are Las edades de Lulú by Almudena Grandes, Beatriz y los cuerpos celestes by Lucía Etxebarria, Algo tan parecido al amor by Carmen Amoraga and La carne by Rosa Montero, respectively. The analysis focuses on the main female characters, namely, Lulú; Beatriz; Ana, Amparo and Silvana; Soledad, in the respective order of the novels. The objective of this investigation is to find out through these characters, thematically and formally, to what extent the language used in these novels corresponds to and/or differs from constructs of woman and gender discourse suggested by the poststructuralist feminist theory. The texts to be analyzed in this study are associated with the cultural, political and literary background of Spain as of the 80's, the postfranquist period, up to present. As a consequence, it is seen that it is not possible for the woman to construct herself as a female subject since the masculine, valued in masculine/feminine dichotomy on which the Western thought is based, is dominant in language as well; she is compelled to construct herself through language as the man's other. However, it is possible to subvert the masculine language. The texts in question draw attention to the absence and necessity of a language that enables the representation of the female subject.