La mujer en las novelas: Pepita Jiménez de Juan Valera y Memorias de un solterón de Emilia Pardo Bazán
Juan Valera'nın Pepita Jiménez ve Emilia Pardo Bazán'ın Memorias de un solterón başlıklı romanlarında kadın
- Tez No: 391473
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEMAN GÜRLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Juan Valera, Pepita Jiménez, Emilia Pardo Bazán, Memorias de un solterón, kadın, cinsiyet, feminist edebiyat kuramı, yapısalcılık sonrası feminist eleştiri, Juan Valera, Pepita Jiménez, Emilia Pardo Bazán, Memorias de un solterón, woman, gender, feminist literary theory, poststructuralist feminist criticism
- Yıl: 2014
- Dil: İspanyolca
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma Juan Valera tarafından yazılan Pepita Jiménez ve Emilia Pardo Bazán tarafından yazılan Memorias de un solterón başlıklı romanlarda kadın öznenin kurgulanma ve temsil edilme biçimlerini, feminist edebiyat eleştirisi kuramı ışığında, ağırlıklı olarak yapısalcılık sonrası feminist edebiyat eleştirisini kullanarak incelemeyi hedefler. Çözümlememizin odak noktasını birinci romanda Pepita Jiménez, ikinci romanda Feíta adlı kadın baş karakterler oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, bu karakterler aracılığıyla, adı geçen metinlerde kullanılan dilin, yazıldıkları dönemde egemen olan kadın özne kurgusuyla ve cinsiyet söylemiyle ne ölçüde örtüştüğü ve/ veya ayrıştığı sorusuna tematik ve biçimsel olarak cevap bulmaktır. Çalışmada incelenecek metinler, konuları ve biçimleri açısından 19. yüzyılın ikinci yarısında İspanya'nın siyasi, kültürel ve edebi arka planıyla ilişkilendirilecektir. Çalışmada metinlerin, dönemin ataerkil görüşlerine ve kadının bu yapı içerisindeki rolüne eleştirel bir yaklaşım sağlayacak biçimsel özellikleri ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır. Yapıbozum ve psikanaliz teknikleri kadının nasıl kurgulandığını belirlememize olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the representation and construction of the woman subject in the novels Pepita Jiménez of Juan Valera and Memorias de un solterón of Emilia Pardo Bazán, in the light of feminist literary criticism, mostly based on poststructuralist feminist literary criticism. The analysis focuses on the main female characters in both novels; Pepita in the first novel and Feíta in the second novel. The objective of this investigation is to find out thematically and formally, through these characters, to what extent the language used in these texts corresponds to and/or differs from constructs of woman and gender discourse which were dominant in the time when the texts were written. The texts to be analyzed in this study are associated with the political, cultural and literary background of Spain in the second half of the 19th century. The study intends to find out formal aspects of the texts which will enable us to take on a critical approach towards patriarchal points of view of the time and woman's role within the system. Techniques of deconstruction and psychoanalysis will allow us to trace the construction of woman in the texts.